Index Vakbarát Hírportál

Többszázezer dolgozó szórakozik a Szabad Tavasz ünnepén

2015. április 4., szombat 08:32

Hatalmas táncmulatság, színvonalas műsorok, Rákosi elvtárs beszéde az egyházi reakcióról; a likőrgyárak palackozó üzemei két műszakban dolgoznak - így oldotta meg a húsvétot a kommunista sajtó.

1949

Többszázezer dolgozó boldogan szórakozott a „Szabad Tavasz” ünnepén

Gyönyörű időben boldogan szóra­kozott a főváros és az ország dolgozó népe a húsvéti ünnepek alatt. A verőfényes tavaszi vasárnapon a kirándulók ezrei indultak el a budai, pilisi, börzsönyi hegyek felé. A felnőttek a társadalmi szerve­zetek kultúrműsorait keresték fel. A Városmajorban, a Népligetben, Városligetben és a hűvösvölgyi Nagyréten hallgatták végig a szín­vonalas műsorokat. A Városmajor­ban délután a szórakoztató üzemek 6000 gyermeket láttak vendégül. A műsorok után, alkonyatkor táncolni kezdtek a dolgozók, így fejezték be húsvét vasárnapját.

Húsvét hétfőn zenés ébresztővel ébredt a főváros. Kora reggel az ifjúság hatalmas tömegei vonultak fel énekszóval az uccákon. Csillebércre a MHSZ ifjúsági nagytábo­rába igyekeztek. Már kora dél­előtt 40 000 fiú és leány gyűlt össze a táborban. Az ünnepély fél 11 óra­kor kezdődött. Nemzetiszínü zászlók suhantak fel az árbocokra és az ifjúság vigyázzállásban hallgatta végig a MHSZ nagybudapesti ve­zetőségének napiparancsát:

- Ifjúmunkások, főiskolások, diá­kok, úttörők! A MHSZ nagybudapesti vezetősége üdvözöl benneteket. A MDP harca lehetővé tette számunkra, hogy szabadon, vidá­man üdvözölhessük a tavaszt. A ter­mészet, a hegyek, sportlehetőségek, amelyektől a múltban elzártak ben­nünket, most már a mienk.

Szóra­kozzatok tehát vidáman. Éljen a mi forrón szeretett Pártunk és nagy vezetőnk, Rákosi Mátyás!

A vallásgyakorlat szabad volt eddig és így lesz a jövőben is

Rákosi Mátyás elvtárs beszédéből

Engedjék meg, kedves elvtársak, hogy egy pár szóval rá­térjek a népi demokrácia és az egyházak viszonyára. Nekünk itt­hon, Magyarországon nem kell azt bizonyítanunk, hogy a népi demo­krácia biztosítja a teljes vallásszabadságot.

De ha valaki az egyház palástja mögül az idegen imperialisták szol­gálatában harcot indít a népi demo­krácia ellen,

vissza akarja hozni nyakunkra a nagybirtokosok és nagytőkések jármát s ezért új há­borút készít elő hazánk ellen, arra ugyanúgy lesújt a demokrácia erős ökle, mint ahogy lesújtott Mindszentyre. Tovább a Népszava 1949-es húsvéti számára.

1957

Hallo, hallo

ITT AZ ÉLELMISZER FŐIGAZGATÓSÁG: Husvéti sztaniolba csomagolt üreges csokoládéfigurákból 180 mázsa, sztaniolos töltött és töltetlen tojásból, csokoládéba mártott csomagolt és csomagolatlan figurákból 200—200 mázsa, fondantfigurákból pedig 300 mázsa kerül az üzletekbe. Ezenkívül 70 mázsa vegyes húsvéti édességet és 3700 mázsa különféle drazsét és tojáscukrot hozunk forgalomba.

ITT A KONZERVIPARI IGAZGATÓSÁG: a 2 vagon eceteshalból — ennyi kerül június végéig az üzletekbe — bőven jut húsvétra is. A Duna Konzervgyárban már olajban úszkál a sok apró hal; 600 000 darabot adnak a kereskede­lemnek a második negyedév végéig.

ITT A SZESZIPARI IGAZGATÓSÁG: áprilistól 50 száza­lékkal több szeszesitalt adunk, jórészt már húsvét előtt. A likőrgyárak palackozó üzemei két műszakban dolgoznak.

(Népakarat, 1957)

1976

Nyuszi hopp...

Igen, ilyen is van. A kereskedelem megpróbál egy kedves, szép szokást meghonosítani — a kira­katokban. Nemcsak a vevők „aktivizálására”, a pénztárca kinyitására ösztönöz. A sietős váro­siak egy-egy percre az Úttörő és a Csillag Áru­ház zenélő nyuszijai előtt megállnak. A felnőttek arcáról is eltűnik a fel­hő: mosollyal figyelik a „nyuszi hopp”-ra ugrán­dozó tapsifüles zenésze­ket. Kedvderítő nagyvá­rosi szokássá nőhet a ki­rakatrendezők kedves ötlete. (Tovább a '76-os húsvéthoz, erre)

Régi sajtóhírek az Indexen

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében tavaly korabeli első világháborús híreket szemléztünk (ennek részleteiről itt olvashat, az ADT első világháborús oldalát pedig itt találja). Idén rendszeres lapszemlét adunk, viszont nem csak az első világháborús időszakból. A cikkben linkelt sajtóhíreket teljes terjedelemben az ADT-n olvashatja el.

 
 

Rovatok