Index Vakbarát Hírportál

Egymillió dollárt adtak Turing noteszéért

2015. április 14., kedd 10:54

Több mint egymillió dollárért kelt el hétfőn egy New York-i árverésen Alan Turing brit matematikus, második világháborús kódfejtő kézírásos jegyzetfüzete – írja az MTI. A számítógép-fejlesztés úttörőjének tartott Turing a háború alatt a nácik Enigma-kódjának feltörésén dolgozott.

Az 56 oldalas, 1942-es dátummal keltezett jegyzetfüzet Turing bonyolult matematikai és számítógép-tudományi feljegyzéseit tartalmazza abból az időszakból, amikor kutatócsoportjával a Bletchley Parkban álló kódfejtő intézményben dolgozott. Valószínűleg ez az egyetlen hosszabb kézirat, ami Turingtól fennmaradt.

A Bonhams aukciósház közleménye szerint a relikviát 1 millió 25 ezer dollárért (288 millió forintért) vásárolták meg. A noteszt árverésre bocsátó tulajdonos titokban tartja a kilétét, de a bevétel egy részét jótékony célokra fordítja.

Turingot az ötvenes évek elején meghurcolták a homoszexualitása miatt; ez akkoriban illegális volt Nagy-Britanniában. Hogy a börtönbüntetést elkerülje, beleegyezett, hogy gyógyulása érdekében hormonkezelésnek vessék alá. 1954-ben ciánmérgezés miatt meghalt. A halálát öngyilkosságnak minősítették, bár a barátai és a családja úgy gondolták, hogy baleset történhetett.

A végrendeletében Turing több tanulmányt is barátjára és matematikus kollégájára, Robin Gandyra hagyott – ezek között volt a jegyzetfüzet is. A tanulmányokat Gandy 1977-ben átadta a cambridge-i Kings's College archívumának, de a jegyzetfüzetet megtartotta; az üres lapjaira írta le az álmait, hogy elmesélhesse őket a pszichiáterének. A Bonhams szerint az írások nagyon személyesek. A jegyzetfüzet Gandynél maradt az 1995-ben bekövetkezett haláláig.

Rovatok