Index Vakbarát Hírportál

4600 éves királysírt tártak fel Egyiptomban

2015. április 22., szerda 16:35

4600 éves királysírt tártak fel Egyiptomban, a Nílus deltavidékén, Monufia kormányzóságban. A temetkezés a III. dinasztia kevéssé ismert uralkodója, Haba fáraó végső nyughelye lehetett – írja az MTI.

A temetkezést 2010-ben fedezték fel geofizikai kutatások során, a későbbi vizsgálatoknál pedig bebizonyosodott, hogy egy masztabáról – rézsűs falú, lapos tetejű, impozáns méretű sírépítményről – van szó. A sírkamrát még az ókorban kifosztották, azonban elég kerámia- és kőedény maradt a helyszínen az építmény datálásához, amelyet az előzetes becslések szerint a III. dinasztia uralkodásának a végén, a IV. dinasztia elején építettek.

A temetkezés feltárása során több száz gyöngy és sok más tárgy került elő, a régészek azonban nem találtak semmit, ami a sír tulajdonosának személyére utalt volna. Néhány nappal ezelőtt viszont egy rendkívüli leletre bukkantak, egy pecsét lenyomatára, amelyen Haba fáraó szereh-keretbe foglalt neve olvasható.

Nagyon kevés tudható Haba fáraóról, aki feltételezések szerint mindössze 4 évig, Kr.e. 2603 és 2599 között uralkodott. Neve, amely "Fénylő lelket" jelent, szereh-keretbe foglalva néhány emléken olvasható, amelyek közül a legjelentősebb a mai Zavijet el-Arjan mellett épített, de soha be nem fejezett lépcsős piramis – magyarázta Serif esz-Szabban régész.

A szereh Felső-Egyiptom uralkodóinak korai, piktografikus megkülönböztető jelölése, a fáraó nevét körülvevő keret. A felső-egyiptomi jelkép Egyiptom egyesítése után is fennmaradt.

Rovatok