Index Vakbarát Hírportál

Magyar forradalmár használt először Kalasnyikovot

2015. május 5., kedd 12:52

Egy tumbleres poszt alapján kezdett el terjedni még április végén az információ, amely szerint az első forradalmár, aki az azóta a forradalmak szimbólumává vált AK–47-est használta, természetesen egy magyar volt, méghozzá 1956-ban, a budapesti események során.

A posztban egy kép is van Fejes Tibor Józsefről, aki valóban a híres gépkarabéllyal a kezében áll, valószínűleg a Corvin köz környékén, az ottani csoport tagja volt. Hogy pontosan hogy került hozzá a fegyver, arról nincs információ, és az sem feltétlenül biztos, hogy valóban ő volt az első, aki AK-t használt a magyarok között, de az biztos, hogy ő az első, akit le is fotóztak. Jóval Fidel Castro, Arafat vagy épp Bin Laden előtt (bár utóbbi pont AKSU-t használt).

Megkérdeztük a témáról Vass Gábort, a Kaliber magazin főszerkesztőjét is. Szerinte közismert, hogy a szovjet hadsereg először nálunk, az 56-os forradalom idején vetett be először nagy számban olyan egységeket, akiknél már az akkor új fegyvernek számító gépkarabély volt rendszeresítve. Mivel a fegyver 1956-ban sem rendszeresítve nem volt, se nem gyártották sehol az országban, az a legegyszerűbb magyarázat, hogy Fejes egy halott orosz katonától szerezte a puskát, amivel később lefotózták. Vass szerint persze nem zárható ki, hogy a hatalmas szovjet érdekszféra egy másik pontján ne játszódott volna le valami hasonló történet egy kicsit hamarabb, de fotó valószínűleg csak a magyar forradalmárról van.

Fegyveres szakblogok szerint több mint valószínű, hogy tényleg '56 volt az AK–47 premierje. Arra nincs bizonyíték, hogy a koreai háborúban járt volna a fegyver, és bár az 1953-as keletnémet felkelést elfojtó szovjet egységeknél volt AK, az egész történet egy napig tartott, esélytelen, hogy a felkelők közül bárki hozzájutott volna a szovjet fegyverhez. A következő AK-s történet 1962-ben, Pápua Új-Guineában volt, ahol a holland csapatok találtak egy rajtaütés után szovjet forrásból szerzett felszerelést egy indonéz különleges alakulatnál.

Ráadásul nem az AK–47 volt az egyetlen új fegyver, amit a magyar forradalmárok zsákmányoltak: az SZKSZ nevű öntöltő puska sem volt még közismert, mikor a pesti forradalmárok már oroszokra lőhettek vele. Az SZKSZ is nagy karriert futott be (persze közel sem akkorát, mint az AK), itthon például ma is a díszőrség fegyvere, általában felszerelt szuronnyal látni szemléken vagy az őrt álló katonáknál.

Visszatérve Fejes Tibor Józsefhez: sajnos az egyébként lakatoshegesztőként dolgozó fiatal férfi nem érte meg, hogy legendává váljon. 1959. április 9-én a forradalomban vállalt szerepe miatt (egész pontosan gyilkosság vádjával) kivégezték, mindössze 25 éves volt.

A cikk korábban tévesen állította, hogy a Kalasnyikov.hu főszerkesztője Vass Gábor. A Kalasnyikov.hu főszerkesztője valójában már a 10 évvel ezelőtti alapítás óta Szőrös Zoltán.

Rovatok