Index Vakbarát Hírportál

74 év után találtak meg egy brit tengeralattjárót

2015. május 7., csütörtök 22:54

Ra's al Hilal közelében, Líbia jelenleg az Iszlám Állam által megszállt partszakaszánál került elő a HMS Urge nevű brit tengeralattjáró, amelynek még 1942-ben veszett nyoma. Megközelíteni egyelőre nem lehet, szonárral talált rá egy belga búvár.

A HMS (His/Her Majesty's Ship, vagyis őfelsége hajója) Urge 1941-től szolgált a régióban. A feladata az volt, hogy elvágja az utánpótlástól a Sivatagi róka, Erwin Rommel tábornagy észak-afrikai csapatait a második világháborúban. 1942. április 29-én éppen Máltáról tartott az egyiptomi Alexandriába a Földközi-tengeren, de soha nem érkezett meg.

A sorsával kapcsolatban mindeddig csak feltételezések éltek. Az egyik verzió szerint aknára futott Málta közelében. Német tengerészeti jelentések szerint azonban Málta elhagyása után rátámadt egy olasz vitorlás hajóra Líbiánál, amikor egy közelben tartózkodó repülő lebombázta. A roncs helye ez utóbbi forgatókönyvvel esik egybe, így a felfedezés ezt a verziót igazolja: egy olasz zuhanóbombázó süllyesztette el a 29 fős legénységgel és 10 utassal együtt.

A roncs 50 méter mélyen fekszik a víz alatt. A 74 éve elsüllyedt tengeralattjáróra a 76 éves belga búvár, Jean-Pierre Misson talált rá szonárképek segítségével. Valójában már 2012-ben észlelte a hangradarral a roncsot, de az intenzív líbiai politikai helyzet miatt nem tudta megközelíteni. Idén vette elő újra a képeket, és a hadi jelentések, illetve a radarképen látható jellegzetes forma alapján sikerült beazonosítania a régóta elveszett tengeralattjárót. Mint mondta, csak azt sajnálja, hogy a kora és a politikai helyzet miatt valószínűleg már sosem fogja látni az általa felfedezett roncsot.

Rovatok