Index Vakbarát Hírportál

Kalózok kincse kerülhetett elő Madagaszkárnál

2015. május 7., csütörtök 21:11

Amerikai kutatók azt állítják, hogy a hírhedt 17. századi skót kalóz, William Kidd kincsére bukkantak Madagaszkár partjainál. Billy Clifford, az expedíció vezetője egy 50 kilogrammos ezüstrudat hozott a felszínre a hajóroncsból, amelyről úgy hiszik, az Adventure Gallery nevű kalózhajó lehet – írja az MTI.

Kidd kapitány először csak üldözte a kalózokat a brit hatóságok szolgálatában, később azonban pandúrból rabló lett, és maga is kalózkodni kezdett. 1698-ban viszont elfogták, és három évvel később felakasztották. Zsákmányának döntő része azonban nem került elő, és az állítólagos vagyont azóta is keresik a kincsvadászok.

A Sainte Marie-sziget közelében közelében talált ezüstrudat Clifford kamerák előtt hozta felszínre, és a parton át is adta Hery Rajaonarimampianina madagaszkári elnöknek. Az átadási ceremónián megjelent az amerikai és a brit nagykövet is, a kincset pedig katonai őrizet alá helyezték. John de Bry, egy független régész a helyszínen megerősítette, az ezüstrúd

megcáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy ez valóban az Adventure Gallery kincse.

Clifford 13 hajóroncsot talált a csapatával ugyanabban az öbölben, az utóbbi tíz hétben ezek közül kettő feltárásán dolgoztak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) ugyanakkor bírálta Clifford módszereit, mert szerintük az amerikai a kincsvadászat közben megrongálhatta az értékes régészeti helyszínt.

Itt gyakorlatilag egy forgatócsoport közvetlenül beavatkozott egy régészeti feltárásba. Ezt nem szabadna hagyni

- mondta Ulrike Guérin, az UNESCO szakértője, aki szerint a madagaszkári hatóságok a múlt héten már kérték az UNESCO segítségét az ügyben, a szervezet szakértői pedig június végén el is látogatnak a helyszínre.

Clifford azzal vált ismertté, hogy 1984-ben megtalálta és a felszínre hozta a Whydah nevű kalózhajó roncsát. Ugyanakkor nem ez az első nézeteltérése az UNESCO-val. Tavaly azt állította, hogy Kolumbusz Kristóf hajóját találta meg Haiti partjainál, de az UNESCO később cáfolta, hogy valóban a Santa Maria roncsáról lenne szó.

Rovatok