Index Vakbarát Hírportál

Miért csütörtökön szavaznak a britek?

2015. május 7., csütörtök 14:25 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyságban ma tartják a parlamenti választásokat. Az időpontot egy 2011-ben elfogadott törvény jelöli ki, amely szerint a választásokat ötévente, május első csütörtökjén kell megrendezni, bár egy esetleges időközi választás esetén nem írja elő, hogy milyen napon kellene azt tartani.

Azonban a törvény elfogadása előtt is az volt a szokás, hogy a brit állampolgárok csütörtökön járulnak az urnák elé: az utolsó, nem csütörtökön tartott választás 1931-ben (kedden) volt, 1924-ben egy szerdai napra esett a választás, míg 1918-ban szombaton voksolhattak a britek. Korábban pedig a szervezési nehézségek miatt nem egyetlen napon kellett minden jogosultnak leadnia a szavazatát.

Piac és foci

De miért pont csütörtök? Egyesek szerint a szokás annak a maradványa, hogy a hajdani hatnapos munkahéten a legtöbb brit munkásnak csütörtök délután volt egy fél „szabadnapja” – ezért aztán szavazni is volt idejük elmenni. Viszont ez soha nem volt országosan kőbe vésett gyakorlat, sok helyen például szerdára esett ez a félnapos szabadság. Egy másik magyarázat szerint sok helyen csütörtökön volt a piac napja, ezért aztán ilyenkor voltak a legtöbben a városokban – de ez sem volt mindenhol így. Vannak, akik szerint azért vezették be, mert a csütörtökön megválasztott kormány hétfőn már dolgozni is kezdhet. A legvalószínűbb viszont, hogy egy több okból kialakult, mára megkérdőjelezhetetlen hagyományról van szó.

Az utolsó, nem csütörtökön tartott brit időközi választásra egyébként egy munkáspárti képviselő halála miatt került sor, 1978-ban, Hamiltonban. A hatóságok az 1978-as futball-világbajnokság csütörtöki (június 1-jei) nyitómeccsére tekintettel a szavazást egy nappal korábbra hozták, a részvételi arány el is érte az igen magasnak számító 72 százalékot. A meccsen egyébként a címvédő NSZK gól nélküli döntetlent játszott Lengyelországgal.

Rovatok