Index Vakbarát Hírportál

10 dolog, amit nem tudott II. Erzsébetről

2015. június 10., szerda 13:18

II. Erzsébet egyike a leghosszabb ideje regnáló uralkodóknak; alig tízévesen lett trónörökös, amikor apját VI. György néven váratlanul királlyá koronázták, és 26 évesen ült fel a trónra. De 89 éve alatt számos még ennél is érdekesebb dolog is történt vele, fussuk is át a legérdekesebb tíz dolgot, amit sosem gondoltunk volna a brit királynőről.

  1. Kezdjük azzal, hogy mit is jelent brit királynőnek lenni. Az, hogy a szigetország legnagyobb részén ő a királynő, nem lep meg senkit. De azért hogy életében volt ő már Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán, Ceylon, Jamaica, Barbados, a Bahamák, Grenada, Pápua Új-Guínea, a Salamon-szigetek és egyebek mellett Tuvalu királynője is, az nem semmi. Még akkor sem, ha erre a tényre nagyjából annyi hatással volt, mint arra, hogy királynővé koronázták: így alakult.
  2.  Rendszeresen rúzsozza magát nyilvánosan, és ez még talán annál is furább, hogy soha nem látták még kétszer ugyanabban a ruhában. Annyira természetesnek veszi, hogy néha meg kell igazítani, amit meg kell igazítani, hogy Laura Bush amerikai first lady is tőle tanulta el a nyilvános sminkelést. Mikor egyszer megkérdezték tőle, mármint Laura Bushtól, hogy nem tartja-e furcsának, hogy csak úgy előkapja a rúzst és rúzsoz, ahol épp kedve szottyan, Bush csak annyit válaszolt: neki a királynő mondta, hogy ez így rendben van. Ez ellen gyakorlatilag nem létezhet illemtani vagy protokollügyi ellenérv.
  3. Tudták, hogy az amúgy igen szigorúnak és karótnyeltnek tűnő II. Erzsébetnek is van beceneve? Mármint nem olyan, amit a humoros angolok adtak neki, hanem olyan, amin a családtagjai szólítják. Ez a becenév a Lilibet, és azért kapta, mert gyerekkorában nem tudta kiejteni a saját nevét. Ha önnek van Erzsébet ismerőse, hívja mostantól Ejzsinek, és ha felháborodik, világosítsa fel, hogy még az angol királynőnek se lehetne egy szava se.
  4. A brit királynő korához képest igazi tech-guru: van saját csatornája a Youtube-on, oldala a Facebookon, jelen van Twitteren (hat évvel korábban odaért, mint Obama!), sőt az unokáival sms-ben tartja a kapcsolatot.
  5. Még ennél is komolyabb tech-guruság, hogy II. Erzsébet 1976-ban küldte az első emailjét, egy brit katonai bázisról. A felhasználói neve HME2 (Her Majesty Elizabeth 2) volt, az üzenetben pedig az ARPANET felhasználóit értesítette arról, hogy elérhetővé vált a CORAL 66 nevű programozási nyelv.
  6. Erzsébet tud vezetni, 1945 óta van jogosítványa, amit akkor szerzett meg, amikor belépett a brit hadseregbe (és ha hozzátesszük, hogy Winston Churchill lányával együtt, akkor a legkirályabb, történelemmel kapcsolatos mondatok egyikét hozzuk létre). Lazán kapcsolódik, hogy II. Erzsébet az egyetlen ember Nagy-Britanniában, aki jogosítvány és rendszám nélkül is vezethetne, ha épp olyan kedve lenne.
  7. Erzsébetről rengeteg festmény és portré készült, egész pontosan 129 hivatalos (ebből kettőn ábrázolják együtt a férjével). Az első portrét 1933-ban, hétéves korában festette róla a magyar László Fülöp Elek, akit az utolsó udvari festőként tartanak számon. 2003-ban még egy hologramos portrénak is modellt ült a királynő, összesen tízezer képet lőttek róla, hogy összejöjjön a térbeli hatás.
  8. Sok mai politikussal ellentétben II. Erzsébetről nem lehet azt mondani, hogy egy percet sem dolgozott életében: a királynő (akkor még egyszerű trónörökösként) szerelőként dolgozott a második világháborúban, így valószínűleg ő az egyetlen királynő, aki nem esik zavarba, ha gyújtógyertyát kell cserélnie egy autó motorjában. Azóta sem pihen, a rengeteg hivatalos eseményhez, alapítványhoz és jótékonysági szervezethez tartozó feladat sem mondható szabadidős tevékenységnek vagy hobbinak.
  9. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy az unokatestvéréhez ment feleségül. Persze Fülöp herceg csak harmadunokatestvére Erzsébetnek, az ük-üknagyszüleik szintjén kell keresni a közös felmenőket, Viktória királynő és Albert herceg személyében, akik viszont tényleg unokatestvérként házasodtak össze.
  10. A végére hagytuk a legérdekesebbet: egy serlegkocsányú fikuszon ült, amikor királynő lett belőle. 1952. február 6-án épp egy kenyai körúton volt, amikor férje, Fülöp meghozta a rossz hírt: Erzsébet apja meghalt. Az akkor 25 éves hercegnő épp egy fára mászott fel. A körutat megszakították, Erzsébet visszatért Londonba, és elkezdődött a 63 éve tartó uralkodás.

+1 II. Erzsébet tényleg nem paprikajancsi. Ez már akkor kiderült, mikor 1981-ben a hagyományos katonai felvonuláson, a Trooping the Colouron meg sem rezzent, amikor hat lövés dördült tőle nem messze (egy hibbant akart így híressé válni), de volt olyan eset is, amikor egy őrült betörő egészen a királynő hálószobájáig jutott. Erzsébet kedélyesen elbeszélgetett a férfivel, amíg megérkeztek az őrök, és elvezették a betörőt.

Rovatok