Index Vakbarát Hírportál

Cáfolják a legendás kalózkincs megtalálását

2015. július 15., szerda 08:06

Az UNESCO szerint semmiféle kalózkincset nem talált Madagaszkáron Barry Clifford amerikai kincsvadász és búvárrégész, aki májusban világgá kürtölte, hogy rábukkant egy hírhedt 17. századi skót kalóz, William Kidd kincseire a Madagaszkárhoz közeli Sainte Marie-sziget kikötője közelében - írja az MTI.

Clifford és csoportja május 7-én jelentette be, hogy egy 50 kilogrammos ezüstrudat találtak Kidd hajójának, az Adventure Gallerynek roncsában. A kincsvadász egy dokumentumfilmes forgatócsoport kamerái előtt hozta felszínre az ezüstrudat, amelyet a parton ünnepélyesen átadott Hery Rajaonarimampianina madagaszkári elnöknek.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének közleménye szerint az amerikai búvárrégész nem találta meg sem Kidd hajóját, sem kincsét, a nagy cécóval felszínre hozott fémdarab valójában nem ezüstrúd, hanem egy 95 százalékban ólomból álló fémnehezék, a Kidd-féle állítólagos hajóroncs pedig nem egyéb, mint az egykori kikötő maradványa.

Az UNESCO szakértőkből álló hétfős kutatócsoportja júniusban négy napon keresztül vizsgálta a tengerfenéket az Ilot Madame-öbölben, Sainte Marie-sziget elhagyatott egykori kereskedelmi kikötőjében.

"Nincs semmiféle ezüstkincs" - jelentette ki Michel L'Hour, a szakértői csoport vezetője. Bár Clifford nem találta meg a legendás kalózhajót és kalózkincset, a tenger mélyén számos olyan, jó állapotban konzerválódott történelmi hajóroncs hever, amelynek komoly régészeti jelentősége lehet - közölte az UNESCO.

William Kidd (1645-1701) hajóskapitány a brit hatóságok szolgálatában üldözte a kalózokat, ám később maga is tengeri rablónak állt, 1698-ban elfogták és 1701-ben felakasztották. Zsákmányát azóta is kincsvadászok keresik. Barry Clifford tavaly arról számolt be, hogy Kolumbusz Kristóf hajójára lelt rá Haiti partjainál, de az UNESCO később cáfolta, hogy valóban a Santa Maria roncsa került volna elő.

Rovatok