Index Vakbarát Hírportál

Csellel temették el az állítólagos Petőfit

2015. július 17., péntek 13:14

Morvai Ferenc, kazánkirály-Petőfi-megszállott-vállalkozó-legenda-hős ma elérte célját, életének egy hosszú, szenvedésekkel, bukásokkal teli korszakát a Fiumei úti sírkertben talán végleg lezárta. Az általa - és Petőfi szibériai halálában hívők által - Petőfinek tulajdonított, Szibériában talált csontokat rendes sírba temette. Persze jogi ügyeskedéssel, kommunikációs cselvetéssel, ahogy egy igazi magyar vállakozólegendához illik.

Mint csütörtökön megírtuk , a Megamorv-Petőfi Bizottság pénteken Petőfi-emléknapot tart koncertekkel, táncjátékkal, oratóriummal. A rendezvény fénypontja eredetileg 17:00-kor a Fiumei úti sírkertben lett volna, a bizottság szerette volna a barguzini állítólagos Petőfi maradványait eltemetni a Petőfi család ott található sírboltjába.

Erre azonban nem kaptak engedélyt, mert a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. hiánypótlásra kérte fel a bizottságot, amit az nem tett meg. Valószínűleg nem volt elég meggyőző a maradványok eredete – az MTA jó 15 éves állásfoglalásai szerint nem igazolható, hogy a barguzini csontok Petőfihez tartoztak volna, és ezt az állásfoglalást sietett megerősíteni a Nemzeti Örökség Intézet is cikkünkben.

Valami ismét el lett rontva, a kezdeti érdemek be lettek árnyékolva.

− írták az esemény Facebook-oldalán, sőt:

Minket nem tántorít aljasságuk! Holnap végre temetés lesz. Hiába vergődnek ellenfeleink!

Utóbbi kommentelőnek végül csak igaza lett. A bizottság – aminek vezetője Morvai Ferenc – tehát csak egy megemlékezést tarthatott volna ma délután ötkor, ám úgy tűnik, cseleztek egyet. A rendezvényen Morvai az Indexnek elmondta, hogy szűkebb keretek között már péntek délelőtt tartottak egy megemlékezést a sírkertben, és egy szarkofágot is elhelyeztek az 58-as parcellánál, amit két pap megszentelt.

Be kell vallanom, egy pici turpisságot elkövettem

− mondta már a Papp László Sportarénában, miután az előtte lévő téren lement a táncelőadás, az arénában pedig Az Oratórium Pitti Katalin, és még sokan mások szereplésével. Morvai elmondta, egy strómanon keresztül vásároltak egy sírhelyet, amire elkészíttettek egy márvány sírkövet, a feliratot pedig az utolsó pillanatban vésték fel rá. Hozzátette, jogászai kidolgozták, hogy lesz védhető az egész.

Telefonon sikerült elérnünk a Fiumei úti sírkert vezetőjét, aki elmondta, hogy valóban volt egy engedélyezett megemlékezés 11 órakor, de hogy ott mi történt, arról nem tud. Mint mondta, a családi sírbolthoz a megemlékezők nem nyúltak, és nem is áshattak, mert azt csak a sírkert alkalmazottai tehetik. Morvai nekünk azt mondta, hogy ásás nem volt, csak elhelyezték a szarkofágot. Ha ásás nem is, de fúrásnak lennie kellett, mert állítólag a hosszú, cső alakú "valamit" madzaggal engedték le a sír alá. A beszédében további részleteket is elárult.

Ej, mi a sírkő...?

A szarkofágban állítólag egy urna is található, annak tartalmáról nincs információnk. A síremlék ott található az 58-as parcellánál, azon a részen, ahol bárki vásárolhat sírhelyet, és nem valamilyen jelképes tárgy, hanem rendes márványszarkofág. Éppen egy mesterember dolgozott még rajta – egy táblát tett fel rá –, és elmondta, hogy egy hónapja rendelték meg a síremléket. A márványon a következő olvasható:

Petőfi Sándor költő, forradalmár
Született Magyarországon 1823-ban
Meghalt Szibériában, 1856-ban
Eltemette 2015. július 17-én a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület

A kis táblán pedig, amit a mesterember éppen felszerelt:

Akik még nem tudtátok, most megtanulhatjátok...

Felvettük az utolsó simításokat:

Petőfi emléktábla utolsó simítások

A rendezvényen péntek délután Morvai beszédet mondott. A bizottság elnöke szerint a síremlék alá helyezett szarkofágban nyugodtan pihenhetnek az állítólagos Petőfi csontjai, a 4,5 tonnás szarkofágot megbontani sem egyszerű, de még egy jeladó is van benne, ami jelez neki, ha valaki felbontaná a sírt.

Morvai beszédében köszöntötte a Papp László Sportarénában megjelent 7-800 embert, akik között az első sorban állítólag a kínai igazságügyi minisztérium képviselői is ültek. A vállalkozó könnyes szemmel mesélte el a Petőfi-kutatása alatt átélt megpróbáltatásokat, de hozzátette, megéri küzdeni a nemes célokért, mert lám, tessék: annyi év után végre elhelyezhetik Petőfi - állítólagos - földi maradványait. Hozzátette, reméli, a jövőben majd átkerülhet a családi sírba, amit sajnos a hatalom nem engedett, hogy megbontsák. Ahogy nem engedte kiderülni az igazságot sem.

Szerinte a rendszerváltást követő kormányok mindegyike ellenérdekelt volt, hogy kiderüljön Petőfiről az igazság, a gyáva tudományos akadémia pedig soha nem mert kiállni vitatkozni azokkal a Magyarországra érkező tudósokkal, akik bebizonyították volna, hogy a Szibériában talált csontok nem egy helyi asszony, hanem Petőfi csontjai. Orbánnal egy picit engedékenyebb volt: róla elmondta, hogy bár már nem régi önmaga, de ügyes politikus lett, aki legalább küzd az idegen érdekekkel szemben a magyarokért. 

A beszéd után a jelenlévő többszáz ember együtt átvonult a Fiúmei sírkertbe, hátra az 58-as parcellához, ahol mindenki leróhatta kegyeletét az állítólagos Petőfi csontjait tartalmazó sírnál. Hosszú sorokban álltak, hogy egy szál virágot, vagy koszorút helyezzenek ott el, többen úgy érezték, hogy itt a pillanat, el kell mondaniuk a költőhöz, költőről írt versüket, de néhány vers után egyértelmű lett a szervezőknek is, hogy ez így nem mehet az idők végezetéig. Ezért mindenkit megkértek, hogy ne mondja el hosszú köszöntőjét, legyen inkább Petőfi a középpontban.

Várjuk még a BTI Zrt. válaszát is arról, hogy szabályos-e csak úgy ott hagyni egy szarkofágot a sírkertben, és hogy mi lesz a sorsa. Amint kapunk válaszokat, frissítjük a cikket.

Rovatok