Index Vakbarát Hírportál

70 év után talált egymásra anya és lánya

2015. augusztus 11., kedd 11:59

„Azért vágtam bele a keresésbe, hogy megtudjak valamit az anyámról, de sosem hitte, volna, hogy életben találom, és megölelhetem majd” – mondta a 71 éves, Németországban felnőtt nő, akit a második világháború vége után szakítottak el anyjától, akit egy nős német katona ejtett teherbe. Apja haláláig várt a kereséssel, most 70 év után találkozott édesanyjával.

Hetven évvel a második világháború vége után talált egymásra egy 92 éves olasz nő és Németországban született lánya. A gyereket születése után szakították el anyjától a háború végén, most az olasz Vöröskereszt és az International Tracing Service (ITS) talált rá az olasz asszonyra, írja a Local.

Az olasz nő 1944-ben Németországban dolgozott, ott esett teherbe egy nős német katonától. A gyereket a szülés után azonnal elvették tőle, és a német katona nevelte fel feleségével, közös gyerekeikkel együtt. A nőnek azt mondták, a gyerek meghalt, miután megszületett, ebben a tudatban tért vissza szülővárosába, Novellarába a háború után.

Bepótolni az elveszett időt

A lánynak gyerekkorában, amit egy Frankfurt melletti kisvárosban töltött, azt hazudták, hogy az anyja meghalt. Apja megtiltotta neki, hogy az anyjáról kérdezősködjön, de annyit elárult, hogy olasz volt.

Margot Bachmann apja halála után szánta el magát, hogy kinyomozza, ki volt a vér szerinti anyja. A már 71 éves nő két éve látott neki a keresésnek. Saját lánya segítségével kereste meg az ITS-t, és ő lepődött meg a legjobban, amikor kiderült, hogy az anyja még életben van. A háború után soha el sem hagyta a szülőföldjét, ott talált rá az olasz Vöröskereszt.

„Rengeteg időbe telt. Egy 30 milliós dokumentumhalmazt kellett átkutatnunk, de végül rátaláltunk az anya nyugdíjkérelmére” – mondta az ITS szóvivője. Hozzátette: évente csak néhány ilyen szerencsés egymásra találásra van példa, az eset különlegesnek számít praxisukban.

Laura Bastianetto, az olasz Vöröskereszt szóvivője szerint „kimondottan ritka, hogy 70 év után találjon egymásra anya és lánya”. Általában testvérek találnak egymásra ennyi idő után. „Egyre kevesebb ember van köztünk, aki átélte a második világháborút. Most, hogy a család egymásra talált, sokat utaznak majd a két ország között. Rengeteg mondani-, megosztanivalójuk van. Szerencsére megadatik nekik, hogy bepótolják az elveszett időt” – tette hozzá.

Rovatok