Index Vakbarát Hírportál

Ki látta meg először a Loch Ness-i szörnyet?

2015. augusztus 30., vasárnap 08:11

Ma is vannak, akik úgy hiszik, hogy a skóciai Ness-tóban legalább egy nagyméretű, tisztázatlan fajú és eredetű szörnyeteg tengeti napjait. A Nessie-őrület máig tartó hulláma 1933-ban kezdődött, amikor a tó mellett egy autóút épült. Elsőként egy George Spicer nevű jólszituált cégtulajdonos és felesége számolt be arról, hogy kocsijuk előtt egy „történelmi időkhöz hasonlatos”, közel nyolcméteres állat kelt át az úton. Miután Spicerék történetét felkapta a sajtó, egyre-másra jöttek az újabb szemtanúk, 1933 novemberében aztán elkészült a híres, teljesen kivehetetlen fotó is a szörnyről.

Azonban Spicer közel másfél évezreddel lemaradt. Az újkori kutatók ugyanis Nessie nyomait kutatva felfedezték, hogy Szent Kolumba, Írország védőszentje már 565-ben találkozott a tó titokzatos lakójával. Az ír szerzetes az Úr igéjét terjesztendő utazott Skócia földjére, ahol a Ness folyónál találkozott néhány helyivel, akik éppen egyik barátjukat temették el. Elmondták Kolumbának, hogy a szerencsétlent „valamilyen vízi szörnyűség ragadta el és a legrettenetesebb harapással” ölte meg. Kolumba azonban nem ijedt meg, vagy legalábbis nem féltette túlzottan azt a tanítványát, akit utasított, hogy ússza át a folyót és hozzon egy csónakot, amellyel átkelhetnek. Azonban erre a szörny is megjelent.

Istenfélő szörnyeteg

„Hirtelen feltűnt, és kitárt szájjal, félelmetes ordítással úszott a folyó közepén tartó ember felé” – írja egy krónika. Természetesen mindenki nyárfalevélként reszketett, Kolumbát kivéve, aki „szent jobbját magasra tartva felrótta a levegőbe a kereszt védelmező jelét, az Úr nevét kiáltotta és parancsolta a szörnyetegnek: »Ne merészelj tovább menni, sem pedig érintéseddel illetni ezt az embert. Gyorsan! Térj vissza, ahonnan jöttél!«”

A szörnyeteg természetesen meghátrált, miközben Kolumba hívei hangos szóval ünnepelték a Megváltót. A helyiek pedig megtértek a vallásra, amely megmentette őket a veszedelemtől. Loch Ness szörnye állítólag annyira megijedt a haragos szenttől, hogy hosszú évszázadokra eltűnt, és még a huszadik-huszonegyedik századi kutatók és titokvadászok modern eszközeivel sem sikerült bizonyítékot szerezni létezésére.

Rovatok