Index Vakbarát Hírportál

Tűz ütött ki a náci aranyvonat környékén

2015. szeptember 1., kedd 10:56

A nácik aranyvonata lesz az új Loch Ness-i szörny, csak a szörnytől nem gyullad ki a vasúti töltés, és nem gázol el vonatsínen szelfiző fémdetektoros hülyéket.

Lángba borult vasárnap este az a lengyelországi terület, ahol a nácik állítólag elrejtették a hírhedt aranyvonatukat. A hatóságok már korábban figyelmeztettek rá, hogy a turistaáradat és a kincsvadászok milyen veszélyt jelentenek Walbrzych városára; hirtelen túl sokan tűntek fel, hogy megtalálják a második világháborús híres relikviát.

A helyi legenda szerint a 150 méter hosszú vonat 1945 tavaszán tűnt el, miután 65 kilométert haladt Wroclaw (az egykori Breslau) városából a nyugat-lengyelországi Walbrzychbe. A nácik ekkorra már kialakítottak egy föld alatti alagútrendszert a régióban. Egyesek úgy vélik, hogy a fegyverekkel, nemesfémekkel és más értékekkel megtömött kincses vonat az egyik ilyen föld alatti járatban lehet elzárva, de a történészek sohasem igazolták, hogy valóban létezett ilyen vonat.

Fémdetektor, szelfi és tűzvész

Néhány hete egy lengyel és egy német férfi azt állították, hogy megtalálták a vonatot. A szerelvény a Bagoly-hegy gyomrában lévő összetett alagútrendszerben lehet, amit a nácik nem tudtak befejezni. Akkoriban ez a terület még Németországhoz tartozott, csak a háború után csatolták Lengyelországhoz. A két férfi azt állította, hogy a vonat értéke több mint egymillió dollár lehet, és a lelet felfedezésének fontosságát a Titanic roncsainak feltárásához hasonlították.

A lengyel kulturális miniszter, Piotr Zuchowski figyelmeztetett rá, hogy a kincsvadászok eláraszthatják a térséget a hír hallatán, és megpróbálta lebeszélni őket arról, hogy a vonatra vadásszanak. A hatóságok amiatt aggódnak, hogy a fémdetektorokkal a vasúti síneken kóborlókat elütheti egy szerelvény. A rendőrség szóvivője, Magdalena Koroscik az AP hírügynökségnek elmondta, hogy egy szelfiző férfit már majdnem elütött a vonat.

Vasárnap a nemzetközi helyzet tovább fokozódott, amikor az egyik vasúti töltés - azon a környéken, ahol állítólag a nácik elrejtették az aranyvonatot - lángba borult. A Telegraph szerint a tűzoltók szinte biztosak benne, hogy nem szándékos gyújtogatás történt. Bár Zuchowski szerint a hadsereg földradarral készített képei alapján 99 százalékos biztonsággal állítható, hogy a vonat létezik, egy helyi tisztviselő, Tomasz Smolarz az újságíróknak azt mondta, hogy a legutóbbi, a vonat hollétére vonatkozó tippek is csak annyira megalapozottak, mint amennyire a többi az volt az elmúlt évtizedekben.

Fő, hogy a turisták higgyenek benne

Akárkinek van igaza, a helyiek annyira nem bánják, hogy a kincsvadászok és a turisták elözönlötték a környéket. Hamarosan árusítani kezdik az első Aranyvonat feliratú pólókat, és Krzyszftof Urbanski, a közeli Ksiaz kastély menedzsere szerint a környék legalább annyira csalogató lesz a turistáknak, mint a Loch Ness. Elvégre abban se látta senki a szörnyet, mégis mindenki látni akarja.

Rovatok