Index Vakbarát Hírportál

VIII. Henrik volt a britek legrosszabb uralkodója

2015. szeptember 3., csütörtök 16:38

Történelmi regényeket olvasó laikusként azt gondolnánk, hogy Anglia legrosszabb uralkodója I. Földnélküli János volt, elég csak a Robin Hood legendára gondolni, ahol Oroszlánszívű Richárd cselszövő, gonosz öccseként jelenik meg. Esetleg III. Richárd is felmerülhet, őt Shakespeare óta tartjuk gonosznak, akik megölte a trónöröklési rendben előtte állókat, hogy magához ragadja a koronát. A brit történelmi regényeket írók azonban nem így gondolják.

A Historical Writers Association (történetírók szövetsége) hatvan írót kérdezett meg, ki volt a legrosszabb uralkodó. A megkérdezettek 20 százaléka VIII. Henrikre szavazott. Szerintük a király megszállott, vérbajos, önimádó feleséggyilkos és zsarnok volt. Nem túl kedvező jelzők egy uralkodóról.

Második legrosszabbként VIII. Edwardot jelölték meg. Edward a most uralkodó II. Erzsébet királyné nagybátyja, egy elvált amerikai nővel kötött házassága miatt volt 1936-ban kénytelen lemondani a trónról. Legalábbis ez volt a hivatalos indok, sokak szerint azért is kellett távoznia, mert szimpatizált a náci Németországgal.

Dobogós helyen végzett I. Károly király, akit az 1642-ben kitört  polgárháborút követően fejeztek le Oliver Cromwell hívei. A krónikák szerint tekintélyelvű uralkodó volt, többször is összetűzésbe került a parlamenttel, mert egyedül akart uralkodni. Háborúskodásai miatt elfogyott a pénze és hogy újabb adókat vessen ki, végül összehívta a parlamentet. Ez volt a veszte.

A legjobb uralkodókról is megkérdezték az írók véleményét, itt toronymagasan VIII. Henrik lánya, I. Erzsébet nyert, 36 százalék szavazott rá.

Rovatok