Index Vakbarát Hírportál

Kidőlő fa tépett félbe egy leszúrt embert

2015. szeptember 15., kedd 12:05

Húsz év körüli fiút tépett félbe egy Írországban kidőlő fa. Szerencsére a fiú 800-1000 évvel a vihar előtt halt meg.

Szénizotópos kormeghatározás segítségével derült ki, hogy a csontok, melyet egy viharban kidőlt fa gyökerei közé akadva találtak az ír Sligo városa mellett, egy 1030 és 1200 körül oda eltemetett fiatal férfihez tartoztak.

A gyökerestül kiforduló fára csak a felsőtest csontjai és a koponya akadtak fel, a lábszárak a gyökerek alatti földbe ágyazódva várták a helyi régészeket. A fiatalember nagyjából 177 centiméter magas volt, vagyis a maga korában jóval nagyobbra nőtt, mint az átlag. A halála önmagában kisebb rejtély, a szakértők szerint leszúrták, ennek nyomai a bordákon és a bal kéz csontjain is tisztán látszanak. Azonban hogy egy elfajult vita, vagy valami kisebb csata áll a dolog hátterében, egyelőre nem tudni, és talán soha nem is fog kiderülni.

A csontok vizsgálatából az is kiderült, hogy a fiatal kelta származású volt, a gerinccsigolyák állapota alapján egészen fiatal korától kezdve komoly fizikai munkát végzett.

Érdekes, hogy pont ott találták meg, ahol. Mármint nem az a nagy dolog, hogy a fa alatt, bár ritkán fordul elő, hogy csontok lógnak egy fa gyökerein. A helyi régészek szerint az a furcsa, hogy bár korábbi bejegyzésekben van utalás arra, hogy a helszín közelében templom és temető is volt abban az időszakban, ennek egészen mostanáig sem építészeti, sem temetkezési nyomait nem találták.

Rovatok