Index Vakbarát Hírportál

Egy lengyel talált valamit ott, ahol a náci aranyvonat lehet

2015. szeptember 30., szerda 14:13

Egy lengyel amatőr kutató azt állítja, hogy további, eddig nem ismert részeit fedezhette fel Alsó-Sziléziában a Riese (Óriás) nevű rejtélyes földalatti komplexumnak, a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb befejezetlen építkezésének, és nem zárható ki, hogy ott még van valami – írja az MTI.

Krzysztof Szpakowski hobbikutató állítólagos felfedezéséről a TVN24 lengyel hírtévé számolt be kedden, hozzátéve, hogy az amatőr kincsvadász a gigantikus komplexum három részlétesítményét találhatta meg.

A Riese komplexumot a nácik építtették részben koncentrációs táborok foglyaival az alsó-sziléziai Bagoly-hegységben. A befejezetlenül maradt óriásberuházás pontos célja nem ismert, egyes feltételezések szerint talán egy csodafegyver gyártóbázisának szánták a földalatti városként is emlegetett, 200 hektár alapterületű alagút- és járatrendszert.

Walbrzych (egykori német nevén: Waldenburg) város közelében közben folynak az előkészületek annak az állítólagos náci páncélvonatnak a keresésére, amelynek létét két - egy lengyel és egy német - amatőr kincsvadász bizonyítottnak véli.

Hétfőn a lengyel hadsereg tűzszerészei, vegyi és sugárzási szakértői kezdték átvizsgálni az érintett, a növényzettől már megtisztított területet, hogy megállapítsák, nincsenek-e egy méter mélységig a földben olyan anyagok - például aknák, hátramaradt háborús lövedékek -, amelyek veszélyesek lehetnek a környékbeli lakosokra és a látogatókra.

A lengyel rádió angol nyelvű honlapja szerint a katonák szombatig folytatják a Wroclaw-Walbrzych vasútvonal mentén fekvő lelőhelyen a vizsgálatokat, amelyekről később tesznek közzé jelentést. A Radio Poland úgy tudja, hogy a hadsereg számos további vizsgálat elvégzését tervezi az év végéig.

A náci aranyvonat megtalálását bejelentő két amatőr kincsvadásznak egyébként meggyűlhet a baja az igazságszolgáltatással, mert a lengyel műemlékvédelmi felügyelet regionális vezetője feljelentést tett ellenük, amiért a szükséges engedélyek nélkül végeztek földradar-vizsgálatokat.

Barbara Nowak-Obelinda nem titkolta, hogy a feljelentés fő célja a további leendő kincsvadászok elrettentése. "Nem akarjuk, hogy olyan kincskeresők árasszanak el bennünket, akik semmibe veszik az előírásokat" - mondta a Gazeta Wyborcza című lapnak még a múlt héten.

Rovatok