Index Vakbarát Hírportál

Egy hétéves múmiafiú fedi fel az inkák családfáját

2015. november 16., hétfő 09:36

Régészek és genetikusok szekvenálták egy ötszáz évvel ezelőtt élt inka fiú genomját és kimutatták, hogy a genetikai diverzitás jóval nagyobb volt Dél-Amerikában a spanyolok megjelenése előtt. A szekvenálás a DNS építőköveit alkotó nukleotid-bázisok sorrendjének a meghatározása.

Spanyol genetikusok vizsgálták meg az Aconcaguában talált múmia DNS-ét. Aconcagua az Argentin és a Chilei határon lévő hegység. Itt áldozták fel a hét éves fiút az inkák. A kutatók végigfuttatták a fiú genetikai kódját az adatbázison és azt találták, hogy csak három Peruban és Bolíviában élő modern embernél és egy régi perui civilizáció egyik tagjánál találtak hasonlót.

A dél-amerikai őslakosok kilencven százaléka nagyon rövid időn belül halt meg, mondta Antonio Salas, a University of Santiago de Compostela vezető kutatója. Ez azt jelenti, hogy a gyarmatosításkor jelentősen megváltozott a genetikai diverzitás a kontinensen. Az akkor élt emberek DNS-ének vizsgálatával nagyon sokat megtudhatnak a kutatók a gyarmatosítók politikájáról, a migrációról.

Az aconcaguai múmia nagyon jó állapotban maradt fenn, ez valószínűleg a tengerszint feletti magasságnak és a fagyközeli hőmérsékletnek köszönhető. Az itt feláldozott gyerekek nagyon fiatalok voltak, magasrangúak és különlegesek. Ez a fiú is két tunikát viselt, amelyből az egyik arannyal volt átszőve. Az áldozatokat különleges alkalmakra tartogatták, a gyerekeket azért vitték fel a hegyre, hogy megöljék őket. Általában elkábították őket valamilyen növénnyel vagy alkoholos itallal.

Arról keveset tudni, hogy ki volt az aconcaguai fiú, de valószínűleg nem volt békés halála.

Rovatok