Index Vakbarát Hírportál

Meglepő felfedezést hozott Tutanhamon dajkájának sírja

2015. december 21., hétfő 13:14

Jövő hónapban nyitják meg Tutanhamon dajkájának sírját a nagyközönség előtt, bárki látogathatja majd. Maja sírját még 1996-ban fedezték fel Szakkarában, ez egy ősi város Kairótól 20 kilométerre délre.

A sírban lévő feliratokat vizsgálva a régészek arra jutottak, hogy Maja, a dajka valójában Tutanhamon testvére, Meritaton lehetett. Alain Zivie francia régész fedezte fel a sírt, és ő vizsgálgatja minden szegletét azóta is, azután kutatva, ki lehetett a dajka.

Most a Tutanhamon és Maja közötti hasonlóság miatt gondolja azt, hogy rokonok lehettek. Szerinte nagyon hasonlóak a vonásaik, ugyanaz az áll, ugyanazok a szemek, ugyanazok a családi vonások.

A rajzokon Maja a királyi trónon ül, és Tutanhamon az ölében van. Egy másik sírban talált rajzok is azt bizonyítják, hogy Maja azonos Tutanhamon testvérével. Ezek a rajzok Ehnaton sírjában vannak, ő volt Tutanhamon apja.

Ehnaton sírjában az egyik rajzon Meritaton halálát ábrázolják, aki Ehnaton és Nofertiti legidősebb lánya volt. A sírban olyan képet is találtak, amelyen Meritaton egy csecsemőt szoptat. A két jelenetet kapcsolta össze a régész, amikor azt állítja, hogy Maja és Meritaton ugyanaz a személy.

Meritaton múmiáját nem találták meg, így nem tudnak DNS-vizsgálatot végezni. De még nem adták fel a reményt, hiszen Tutanhamon sírjában éppen egy titkos kamrát vizsgálnak modern eszközökkel. Erről a kamráról azt sejtik, hogy Nofertitit rejtheti, de ki tudja. Az igazság akkor derül majd ki, ha tényleg meglesz a kamra bejárata, és ki is nyitják azt.

Rovatok