Index Vakbarát Hírportál

Egyedülálló ősi települést találtak a britek

2016. január 13., szerda 10:38

Egy minden eddiginél jobb állapotban fennmaradt bronzkori település nyomait találták meg az angliai Petersborough közelében, Whittleseyben – írja az MTI. A felfedezés lázba hozta a brit régészeket.

A nagy kerek faházakból álló település cölöpökre épült egy folyó fölött, és háromezer éve leégett egy tűzvészben. A maradványok beleomlottak a folyóba, amelynek iszapja érintetlen állapotban megőrizte azokat napjainkig – közölte kedden a Cambridge-i Egyetem.

A régészek többek között finom szövésű ruhákra, fatálakra és egy lánchoz tartozó üveggyöngyökre bukkantak. 29 teljesen ép edényt találtak, az egyikben még étel és egy kanál is maradt. Bronzeszközök és fegyverek is előkerültek, amelyek bepillantást engednek a 3000 évvel ezelőtti hétköznapokba. Találtak ruhaanyagokat, a kutatók még azt is meg tudják állapítani, milyen ruházat készült belőlük. Ilyen esetben a szakértők általában annak is örülhetnek, ha egy körömnyi méretű textíliát találnak.

„A brit történelemben tulajdonképpen ez az első alkalom, hogy bronzkori kerek házat találtunk. Megláthatjuk, mi van bent, mit viseltek, mit ettek a tűzvész napján” – fogalmazott Mark Knight, az ásatás vezetője.

A mintegy 1100 négyzetméteres területen végzett ásatások részben már lezárultak. A település lakói valószínűleg mindent otthagytak, amikor felcsaptak a lángok. Egyelőre nem tudni, véletlen okozta-e a tüzet, vagy egy telepes, vagy akár egy ellenség gyújtotta-e fel az épületeket.

„A lelőhely nemzetközi jelentőségű, feltárása átformálhatja a bronzkorról kialakított elképzeléseinket" – mondta Duncan Wilson kutató. A maradványok közt egy emberi koponyát is találtak. Knight szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák, a személy a tűzben halt-e meg, vagy esetleg egy ős, vagy egy ellenség koponyáját állították ki a házban.

A leleteket 1999-ben fedezték fel, amikor valaki észrevette, hogy facölöpök állnak ki az iszapból. Ezután több feltáró ásatásra került sor 2006-ban, majd 2015 augusztusában fogtak hozzá a szakértők egy nagyobb ásatáshoz. A munka a tervek szerint áprilisig tart.

Rovatok