Index Vakbarát Hírportál

Ránk is az ókori Egyiptom sorsa várhat

2016. február 3., szerda 13:17

A régészek elkezdték feltárni a korábban ismeretlen III. Hentkauesz nevű egyiptomi királyné sírját. A lelet fontos részleteket árul el az ókori birodalom egy eddig kevésbé ismert korszakáról. Az akkori természeti katasztrófa pedig a mai helyzetünkben is tanulságos lehet.

III. Hentkauesz az Óbirodalom korában (nagyjából i.e. 2686-2181) élt, Noferefré fáraó felesége volt. A sírját még novemberben találták meg Abu-Szír városánál. A királynéról annak ellenére tudunk keveset, hogy a sírkamrájában talált falfelirat szerint anyakirálynőnek nevezték.

A leletek teljes átvizsgálása két évig is eltarthat. A kamrában az emberi maradványok mellett cserépedényeket, fa- és réztárgyakat és állati csontokat is találtak, a kutatók ezekből remélnek többet megtudni a királynéról és koráról. Karbonos kormeghatározással a meg fogják állapítani a korát, a medencecsontja vizsgálatával pedig azt, hogy hány utódot hozott világra. Háromdimenziós modellezéssel az arcáról is kaphatnánk képet, de a királyné koponyáját betörték, feltehetően egy régi sírrablás idején.

Ókori klímaváltozás

Miroslav Barta, a a feltárást végző cseh csapat vezetője szerint viszont már most is párhuzam vonható III. Hentkauesz kora és napjaink közé. A királyné halálát követő 200 éven belül ugyanis a súlyos szárazság sújtott le a régióra, ami hozzájárult a birodalom hanyatlásához. A Nílus megszokott áradásai nélkül elmaradt a termés, emiatt viszont csökkentek az adóbevételek is. Pénz nélkül az állam fenntarthatatlanná vált. Barta szerint az akkori helyzet több szempontból emlékeztet a mai klímaváltozás veszélyeire.

Mi sem különbözünk. Az emberek mindig azt gondolják, ezúttal más lesz, és mi is mások vagyunk. Nem vagyunk.

Barta szerint a múlt tanulmányozása ebben az esetben is segít a jövő megértésében és a felkészülésben is. Na nem mintha azt gondolná, hogy ezúttal mégis elkerülhető a katasztrófa. De ha tényként fogadjuk el az összeomlást, és megértjük, hogy ez a dolgok természetes menetéhez tartozik, akkor azt is látni fogjuk, hogy az összeomlás az első lépés a feltámadás felé – zárta a kutató a sötét jóslatát.

Rovatok