Index Vakbarát Hírportál

Egy medvecsont írja át az ír sziget történelmét

2016. március 21., hétfő 11:34

Egy medve térdcsontjának vizsgálata jóval korábbra teszi az ember megjelenését Írországban. Eddig a kutatók azt gondolták, hogy nagyjából időszámításunk előtt 8000-ben jelent meg az első ember. De a csont alapján kiderült, hogy azt a medvét lemészárolták és ezt 2500 évvel korábban tették. Vagyis a szigeten az első emberek már 10500 és 12500 között megjelentek.

Marion Dowd, az Institute of Technology Sligo régésze szerint ez egészen új fejezetet nyitnak az írországi kutatásokban. A medvecsontot amúgy nem most találták meg. Egyike volt annak az ezer csontdarabnak, amit 1903-ban találtak egy barlangban Írország nyugati részén. A csontdarabon éles szerszámok nyomai voltak.

A csontot először az Ír Nemzeti Múzeumban helyezték el az 1920-as években. Csak mostanában vizsgálták meg radiokarbonos kormeghatározással. Marion Dowd és Ruth Carden az Oxford Egyetemre is elküldték a csontot, hogy ellenőrizzék vizsgálatukat, de mindkét eredmény azt mutatta, hogy a csontba nagyjából 12500 évvel ezelőtt vágott bele valaki egy éles szerszámmal.

Az új adatok fényében kijelenthető, hogy az első ember az őskőkorszakban jelent meg a szigeten és nem a középső kőkorszakban, ahogy eddig hitték. Még azt is meg tudták állapítani, hogy a vágásokat a csonton még akkor ejtették, amikor megölték az állatot, tehát biztosan akkor kerültek rá, nem egy későbbi időszakban.

Még állattani szemszögből is érdekes a felfedezés. Senki nem gondolta volna, hogy az ember már ilyen korán beavatkozott a természetbe.

Rovatok