Index Vakbarát Hírportál

Szétkaszabolták III. Ramszesz fáraót

2016. március 22., kedd 09:34

Egyre több részletet lehet megtudni az ókori egyiptomi fáraókról, hála a modern technikának. Most III. Ramszeszről derült ki, hogy igen erőszakos halált halt. Egyszerre több merénylő támadta meg és nem csak a torkát vágták el, hanem a nagylábujját is levágták. Halála utáni plasztikával próbálták másvilág-kompatibilissé tenni múmiáját.

A részletekről Zahi Hawass kairói egyiptológus, és Sahar Saleem radiológus könyvében lehet olvasni. A két kutató több királyi múmiát is megvizsgált a 18. és 20. dinasztiából, amelyek időszámításunk előtt 1543-1064 között uralkodtak. Megvizsgálták többek között Hatsepszut, III. Thotmesz (Tutmoszisz), Tutankhamon múmiáit.

Korábban azt gondolták, hogy III. Ramszesznek gyors halála volt, elvágták a torkát és ez gyorsan végzett vele. De a múmián lévő sérüléseket tanulmányozva kiderült, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. Valószínűleg egy baltával levágták a lábujját, ami arra utal, hogy több merénylő támadta meg egyszerre, több különböző fegyverrel.

III. Ramszesz az Újbirodalom utolsó nagy hatalmú fáraója volt, sikeresen védte meg Egyiptomot több támadás ellen, de több belső válsággal kellett megküzdenie, amely végül az Újbirodalom és dinasztiája bukását okozták. Egy összeesküvés áldozata lett, amelynek részleteit ősi papiruszok őrizték meg. Két fia között tört ki hatalmi háború, ebbe több udvaronc is belekeveredett, végül a kijelölt utód lett a fáraó.

A papiruszokból nem derült ki, hogy az összeesküvőknek sikerült-e a merénylet. Egészen addig nem voltak erről pontos információik, ameddig meg nem vizsgálták CT-vel a fáraó múmiáját. 2012-ben végezték el a vizsgálatot, ekkor mély vágást találtak a torkán.

Most az az újdonság, hogy további vizsgálatokkal kiderítették, nem ez az egyetlen sem a fáraó testén. A nagy lábujjának levágásán kívül is találtak sebeket rajta. De ezeket halála után gondosan plasztikázták, megpróbálták elrejteni a sebeket.

Rovatok