Index Vakbarát Hírportál

Viking települést találhattak Kanadában

2016. április 4., hétfő 10:39

Infravörös műholdfelvételek segítségével találtak egy potenciális viking települést a kutatók Kanadában. A képeken olyan struktúrákat szúrtak ki, amelyek akár emberi építmények nyomai is lehetnek. Ha bebizonyosodna, hogy valóban viking nyomokat találtak, az átírhatná, amit eddig a viking népek amerikai jelenlétéről tudunk.

A kutatók jobb híján a sagák, vagyis a viking mondák történetei nyomán próbálkoznak az esetleges amerikai utazások, településalapítások visszafejtésével, mindmáig kevés sikerrel. Az újabb technológiák azonban közelebb vihetnek a múlt megismeréséhez.

A vikinggyanús területet Sarah Parcak és csapata találta infravörös műholdképek segítségével, Kanadában, Új-Fundland szigetének délinyugati partjánál még találták múlt nyáron. A kérdéses terület majdnem 500 kilométerrel délebbre fekszik, mint az eddigi egyetlen ismert észak-amerikai viking település, az 1960-ban felfedezett L'Anse aux Meadows.

Parcak a DigitalGlobe nevű cég WorldView-3 műholdját használta. Ugyanő volt az, aki hasonló módszerrel talált már korábban ismeretlen piramisokat is Egyiptomban. Először több olyan eltérő színű területet szúrtak ki, amelyek potenciálisan érdekesek lehetnek a régészek számára, közelebbi vizsgálatokkal pedig egyetlen ígéretes helyszínre sikerült szűkíteni a kutatást.

A Point Rosee néven emlegetett területen aztán a viking településekre jellemző tőzegfalat is találtak, illetve fémkohászatra utaló jeleket, holott ez a tevékenység az eddig ismert, akkoriban a környéken élő népekre nem volt jellemző. A szénizotópos kormeghatározás annyit már biztosan eldöntött, hogy az eddig talált nyomok valóban a vikingek korából származnak. Az is biztató jel, hogy eddig semmi olyasmit nem találtak, ami más kultúrák jelenlétére utalna. Ettől függetlenül még nem biztos, hogy valóban viking településről van szó, a részletesebb ásatások idén nyáron kezdődnek majd.

A vikingek tengerentúli kiruccanása azért különösen érdekes a kutatóknak, mert fél évezreddel Kolumbusz útja, vagyis Amerika hivatalos európai felfedezése előtt történt. Már csak ezért se mindegy a történetírás számára, hogy egyszeri elkóborlásról volt-e szó, vagy kiterjedtebb volt a viking jelenlét Észak-Amerikában, mint eddig gondoltuk.

Rovatok