Index Vakbarát Hírportál

Nem is a Sundance Kölyök volt Butch Cassidy legjobb barátja

2016. április 13., szerda 16:00

Butch Cassidy Robert LeRoy Parker néven született, éppen 150 éve. Szülei mormon bevándorlók voltak, akik az 1850-es években érkeztek Amerikába, és végül a Utah-beli Beaverben telepedtek le. A család később híressé vált tagja volt a pár első gyermeke, még 12 testvére született. A fiú 13 éves korában már más rancheken dolgozott napszámosként, nagyjából ebben az időben keveredett bajba először: a vád szerint betört egy boltba, és ellopott egy gatyát. Valójában az akkor még korántsem Butch Cassidyként ismert srác hagyott egy cetlit a bolt tulajdonosának, hogy később kifizetné a nadrágot, de a tulajt ez nem hatotta meg, és feljelentette őt. A vádat végül ejtették és a peres felek megegyeztek.

Parker a „Butch Cassidy” álnevet két részletben szerezte. A Cassidy vezetéknevet valamikor az 1880-as években vette fel, amikor együtt dolgozott egy Mike Cassidy nevű napszámossal (aki mellékesen piti lótolvaj is volt). Cassidy tanította meg a fiút lőni és a lovakkal bánni, de aztán, nem túl meglepő módon összetűzésbe keveredett a törvénnyel, ezért menekülnie kellett. Robert még egy darabig Parker maradt, de 1884-ben, 18 éves korában lelépett Utah-ból, de az első balhéja, az 1889-es San Miguel-völgyi bankrablás után már Roy Cassidyként mutatkozott be mindenkinek.

A Butch becenév is ebből az időszakból származik: az immár Cassidyként Wyomingba költöző rabló egy hentesnél kapott állandó munkát, ahol, ahogy a legenda tartja, ráragadt a Butch becenév, ami az angol butcher, vagyis hentes egy alakja.

Cassidy persze már a gatyalopás és a bankrablás közti években is aktívan építgette bűnözői karrierjét. 1884-ben 5 dollár értékű jószág eltulajdonítása miatt ítélték el. Másfél évig volt börtönben, végül jó magaviselete miatt szabadult korábban, de meg kellett ígérnie, hogy a wyomingiakat békén hagyja.

A börtön után Cassidy csatlakozott a Wild Bunch, vagyis Vad banda nevű bandájához. Ez a piti tolvajokból álló, tulajdonképpen inkább haveri körnek, mint menő bűnözőcsoportnak mondható csapat egyszerűbb bűncselekmények elkövetésével kezdte, onnan fejlődtek fel a vonat- és bankrablásokig.

A csapat azzal szerzett magának hírnevet, hogy nagyon alaposan előkészítették az akciókat. Többször, személyesen is felmérték a terepet a támadás előtt, de a menekülést sem bízták a véletlenre. A tervezett útvonal mentén ellátmányt és friss lovakat hagytak.

A csapatról – főleg a hollywoodi adaptáció miatt – ma sokan azt gondolják, hogy békés rablók voltak. Ez részben igaz is volt: Cassidy hírhedt bűnöző lett az 1890-es években, de nem azért, mert olyan sokszor használta volna a fegyverét. A férfi, mármint amikor épp nem bankot vagy vonatot rabolt, mindenki szerint kedves és előzékeny, sok beszámoló szerint kifejezetten segítőkész szomszéd volt.

Persze csak azért, mert valaki a lehető legkevesebb erőszakkal lopja el mások pénzét, még nem kap külön elbírálást: a Wild Bunch után több hajtóvadászat is indult, a banditák felkutatására küldött egész lovascsapatokat vagoníroztak be a Union Pacific vasútvonalain az 1890-es évek végén. A hajtóvadászatok többsége nem járt teljes sikerrel, Cassidyt és a Sundance Kölyköt nem tudták elkapni, de azért a többség nem volt teljes a kudarc sem. Cassidy legjobb barátját, William Ellsworth “Elzy” Layt például életfogytiglanra ítélték, amiért Folsomban megölt egy seriffet egy rablás közben kialakult tűzharcban. Lay 1906-ban kegyelemmel szabadult, mert segített egy börtönlázadás megoldásában. 1934-ban halt csak meg.

A bankrablóként, lótolvajként és útonállóként hírhedtté vált Cassidyről a fényképeken túl a körözési plakátok feliratai miatt tudunk többet: egy 3500 dolláros vérdíjat ajánló körözés például azt hagyta az utókorra, hogy Cassidynek volt egy kis sebhely a bal szeme alatt, 175 centiméter magas volt és 75 kiló.

Közkeletű tévedés, hogy Cassidy és Sundance Kid a legjobb barátok voltak. A forrás nem is annyira a korabeli feljegyzések, inkább a Paul Newman és Robert Redford főszereplésével készült film lehet. Az igaz, hogy együtt menekültek el Dél-Amerikába, amikor az Államokban már a Pinkerton-detektívek, és úgy általában minden hatóság utánuk kutatott, de Cassidy valójában Elzy Layjel volt nagyon jóban.

A film ennek ellenére az egyik legjobb western lett, bár a forgatás nem ment egyszerűen: a bolíviai munkálatok közben a teljes stáb durva gyomorrontást kapott a helyi ivóvíz miatt. Leszámítva persze Newmant és Redfordot, akik víz helyett üdítőt és alkoholt ittak végig. 

A film sokat hozzátett a két férfi legendájához, tulajdonképpen Newman és Redford miatt ismeri a két vadnyugati bűnözőt az emberek legnagyobb része.

Arról megoszlanak a vélemények, mennyire sikerült pontosan ábrázolni a két figurát. Vannak, akik szerint túlságosan nagy hangsúlyt kapott a bűnözők békés oldala, mert csak békésebbek voltak az átlagos útonállóknál, de nem ártatlanok. Érdekesség, hogy Butch Cassidy egyik húga, Lula Parker Betenson is járt a forgatáson, és nem emelt kifogást az ellen, ahogy a film a bátyját ábrázolta - bár arra már csak külön fizetség fejében vállalkozott, hogy országos turnén népszerűsítse a filmet.

A két férfi élete a hivatalos változat szerint a bolíviai San Vicentében ért véget 1908 novemberében. A város határában álló emlékmű büszkén hirdeti, hogy ez az a város, ahol a bolíviai hadsereg egy osztaga végül lelőtte Cassidyt és a Sundance Kölyköt, miután azok kirabolták a helyi bányászok bérét szállító vonatot. A katonák némi üldözés után a városban szorították sarokba a rablókat, akik eleinte derekasan helytálltak, végül azonban elvesztették a csatát. A bolíviai jelentések szerint a két férfi valószínűleg végül egymással végzett: az egyikük megadta a kegyelemlövést súlyosan sérült társának, majd önmaga ellen fordította a fegyvert.

Viszont egyesek szerint nagyon is lehetséges, hogy nem is a két rettegett rablót kapták el San Vicentében. Az azonosítás igazából sosem volt biztos, és később pár ember váltig állította, hogy látták Cassidyt, miután visszatért az Egyesült Államokba. Sajnos a dolog sosem nyert bizonyítást, annyira sem, mint az ellenkező állítás, így sem Butch Cassidy, sem a Sundance Kölyök haláláról nincs pontos információnk.

(Borítókép: A lovascsapat, akit a banditák felkutatására szerveztek az 1890-es évek végén Fotó: Underwood Archives)

Rovatok