Index Vakbarát Hírportál

Felfedeznek még újabb fáraósírokat?

2016. április 30., szombat 07:40

A Királyok völgye néven emlegetett terület egy tulajdonképpen két völgyből álló vádi, azaz kiszáradt folyómeder a Nílus bal partján, az egykori Théba (mai Luxor) városával átellenes oldalon. Mai tudásunk szerint az ókori egyiptomiak nagyjából 500 éven keresztül, az i. e. 16. és 11. század között, a 18–16. dinasztia idején temették ide királyaikat, illetve más előkelőket.

A völgy már a római korban is közkedvelt turistalátványosságnak számított, modern kori feltárása pedig már a 18. század közepétől zajlik, az első fáraósírt, III. Amenhotepét a Napóleon csapataival Egyiptomba érkező kutatók találták meg 1799-ben. A 19. században aztán egyre-másra jöttek a felfedezések, egy régész már 1912-ben annak az aggodalmának adott hangot, hogy „a Királyok völgye kimerült”. Ehhez képest néhány évvel később jött a legnagyobb durranás, Tutanhamon érintetlen sírkamrájának felfedezése, amely természetesen újabb lökést adott a terület kutatásának.

Meglesz VIII. Ramszesz?

Ehhez képest igen meglepő, hogy a Királyok völgyét szisztematikusan, négyzetméterről négyzetméterre még egyszer sem ásták fel. Jelen tudásunk szerint egy olyan fáraósírnak is kellene lennie területen, amelyet még nem találtak meg, VIII. Ramszesz i. e. 12. századi uralkodóé. Lehetséges persze, hogy ez soha nem fog előkerülni, mindenesetre a völgy biztosan szolgál még új felfedezésekkel, ahogy ez az elmúlt évek eseményeiből is látszik: 2014-ben a KV40 azonosítóval ellátott sír feltárásakor III. Amenhotep és IV. Thotmesz fáraó rokonságának tagjait, mintegy ötven múmiát fedezett fel egy kutatócsoport. Ugyanők találták meg két évvel korábban egy 18. dinasztiához tartozó hercegnő maradványait a KV64-es sírban, mellette egy 500 évvel később eltemetett papnő tökéletes épségben fennmaradt múmiájával. Még korábban, 2006-ban tárták fel a KV63-as temetkezési helyet, amelyben i. e. 14. századi, az Amarna-kor idejére datált üres sírokat találtak.

Még a völgy leghíresebb sírja, Tutanhamoné is tartogat bőven meglepetéseket, ahogy azt az elmúlt évek eseményei mutatják: 2014-ben a műszeres vizsgálatok elfalazott kamrákat mutattak ki a sírban, ezek feltárása napjainkban is zajlik. Pontosan ezért olyan lenyűgöző hely a Királyok völgye, amely több évszázad sírrablóinak és kutatóinak lázas munkája ellenére is bármikor szolgáltathat figyelemre méltó felfedezésekkel.

Rovatok