Index Vakbarát Hírportál

Több százezer áldozata volt a „négyek bandájának”

2016. május 16., hétfő 17:11

Az ötven évvel ezelőtt, 1966. május 16-án elindult kínai kulturális forradalomnak aligha van fontos részlete, amely még homályban maradt volna, története azonban ma is elgondolkodtató: rádöbbent arra, hogy a politika a világ legnépesebb országában milyen rövid idő alatt mennyire eltérő rendszereket képes produkálni, mindezt egyazon kommunista párt irányítása alatt. Az alább vázolt Nagy Proletár Kulturális Forradalom – ez volt szörnyszülött hivatalos neve – vége és a tervgazdaság–piacgazdaság ötvözetére való áttérés között mindössze két év (!) telt el, s alig húsz esztendő alatt az ország megnégyszerezte a bruttó nemzeti össztermékét, fogyasztási piacával a világgazdaság meghatározó motorjává vált.

Különösen szembetűnő a különbség, ha visszatekintünk a kulturális forradalom közvetlen előzményére, Mao Ce-tung 1958-ban meghirdetett „nagy ugrására”, amely során a gyors iparosítás jegyében sok millió embert csoportosítottak vidékről a nagyvárosi üzemekbe, nem törődve az élelmiszer-termelésre gyakorolt hatással. A sötétbe való nagy ugrás rövid négy évének legkevesebb 45 millió halálos áldozata volt, jelentős részük a harmincas évek ukrajnai éhínségének áldozataihoz hasonlóan a párt számára megbízhatatlannak tartott társadalmi csoportokhoz tartoztak.

 A „nagy ugrás” kudarca 1962-re lett nyilvánvaló, s a pártban ekkor meghatározó szerepre tett szert a mérsékelt politika két vezető funkcionáriusa, Liu Sao-csi (Liu Shaoqi) és Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping). Az úgynevezett kiigazítás politikája során kiéleződött az ellentét a mérsékeltek és a Mao Ce-tung körüli keményvonalasok között, a pártvezér hatalma megrendült. A hatalmi harc elválaszthatatlan volt a Szovjetunióban végbement desztalinizálástól, ami a szovjet–kínai viszony végleges megromlásával járt.

Drámai következmények

A nyílt harc egy 1959-ben megjelent történelmi dráma körül tört ki, amelyben a császár igazságtalanul meneszti hivatalából a parasztok érdekei mellett kiálló hűséges hivatalnokát. Mao magára vette a színmű társadalomkritikáját, mire egyik leghűségesebb követője, Jao Ven-jüan (Yao Wenyuan) sanghaji irodalomkritikus indított rendkívül éles hadjáratot a szerző ellen. 1966. május 16-án Mao Ce-tung kiadott egy úgynevezett pártértesítést, amelynek nyomán Lin-Piao (Lin-Biao) hadügyminiszter segített kiszorítani Teng Hsziao-pinget és társait a vezető pozíciókból.

A következő napokban Mao hívei elárasztották az egyetemeket, a hadjárat a teljes pártapparátus megtisztítására irányult. A mozgalom hamarosan kiterjedt az egész országra, a fiatalok ún. „vörös gárdákba” tömörültek, melyek átvették a hatalmat az egyes intézményekben. Augusztusban a Központi Bizottság kiadta a vörösgárdisták tevékenységét legalizáló „16 pontot”. A fiatalok több mint egy éven át pusztították a régi kulturális értékeket, emellett meghurcolták, esetenként megölték az értelmiségieket, a párt- és állami hivatalnokokat, valamint a Maóval ellentétbe került pártvezetőket. Az államfő Liu Sao-csit megkínozták, majd a börtönben a halálba küldték.

Mao a vörösgárdista csőcselékkel harcot hirdetett Kína több ezer éves kulturális öröksége ellen is. Az iskolákban 1966 őszétől szünetelt az oktatás, betiltották a szórakozóhelyeket, az értelmiségieket vidékre deportálták, elpusztítottak több ezer tibeti buddhista szentélyt.

1968-ra annyira kaotikus állapotok alakultak ki, hogy Mao a hadsereget vetette be a rend helyreállítására. Most a vörösgárdistákat és a fiatal értelmiségieket űzték el vidékre. 1969 áprilisában megtartották a KKP kilencedik kongresszusát, amely szentesítette a vezetésben történt változásokat, Lin-Piaót nevezve meg Mao utódjának a párt élén. Addigra a régi pártvezetők túlnyomó részét megölték, eltávolították vagy teljesen háttérbe szorították, és a hatalom voltaképpen az úgynevezett „négyek bandájának” kezébe került. A csoport vezetője Csiang Csing (Jiang Qing), Mao Ce-tung negyedik felesége volt. A négyek hatalmának csúcspontja az volt, hogy 1976 elején sikerült legnagyobb ellenfelüket, Teng Hsziao-pinget megfosztani pozícióitól.

1976. szeptember 9-én, 83 éves korában meghalt Mao Ce-tung, és vele – ahogy Kínában fogalmazták – véget ért „a katasztrófa tíz éve”. Néhány hét múlva Mao kijelölt utódja, Hua Kuo-feng (Hua Guofeng) a mérsékelt régi pártvezetők oldalára állva letartóztatta a „négyek bandáját”. A négyeket 730 ezer ember üldözésével és további 35 ezer halálba hajszolásával vádolták meg. Csiangot és egy másik társát halálra ítélték, majd életfogytiglanra változtatták az ítéletüket, de később mégis elengedték őket.

Rovatok