Index Vakbarát Hírportál

Rekonstruálták a Stonehenge építését

2016. május 25., szerda 07:07 | aznap frissítve

A University College London (UCL) kulturális fesztiválján a régészeti intézet diákjai és dolgozói egy kísérletet hajtottak végre az egyetem előtti Gordon Square parkban.

A színes zászlókkal kijelölt területen körben egy, a Stonehenge építéséhez használt kőtömböt imitáló betontömböt mozgattak görgők segítségével. A kő tömege feleakkora volt, mint egy, a Stonehenge építéséhez használt kőtömbé. A diákok a kísérlettel azt akarták bizonyítani, hogy a Stonehenge köveit emberi erővel is elszállíthatták Walesből a mai helyükre, a Salisbury-fennsíkra.

A szakértők még ma sem tudják pontosan, hogyan juttatták el a köveket Walesból Dél-Angliába. A projekthez a kísérleti régészet eszközeit alkalmazták: a kutatók ilyenkor úgy próbálják megérteni a múltbéli technikákat és eszközöket, hogy a jelenben rekonstruálják, illetve modellezik őket. Így a gyakorlatban is bizonyítható, ha egy ötlet nem működőképes.

A neolitkori technikával kivitelezett kőmozgatás sikeresnek bizonyult. Mike Parker Pearson, az intézet professzora, a modern kori Stonehenge-kutatás legnagyobb szakértője is meglepődött, hogy mennyire könnyen lehetett mozgatni a súlyos kőtömböket.

Pearson professzor rendszeresen kap leveleket a lelkes amatőr kutatóktól, akik a Stonehenge keletkezésének körülményeit taglalják. A mostani eredmények talán véget vetnek az olyan hajmeresztő elméleteknek, miszerint a Stonehenge-et az ufók építhették.

(A képeket és információkat Urszuly Petrától, az egyetem régészhallgatójától kaptuk.)

Rovatok