Index Vakbarát Hírportál

600 középkori sírt találtak Franciaországban

2016. július 29., péntek 13:14

Meroving-kori nekropoliszra bukkantak régészek az észak-franciaországi Monchy-Lagache-ban, a temetkezési hely legkevesebb 600 ember maradványát rejtheti – írja az MTI. A csontvázak száma és a gyermeksírok jelenléte azt mutatja, hogy valószínűleg egy teljes falu népességét temethették el a térségben. A csontvázakra a régészek 1,5 méterrel a föld alatt bukkantak.

Az Inrap régészeti intézet szakemberei egy iskola építését megelőző régészeti feltáráson találtak rá a temetőre - közölte Richard Rougier, az Inrap tudományos és műszaki igazgatója. Júliusban a szakemberek a terület mintegy 12 százalékát tárták fel és ott négy csontvázra bukkantak, ebből arra következtetnek, hogy a sírok száma 600-800 lehet. A sírok különösen jó állapotban maradtak fenn, semmilyen fosztogatásnak nincs nyoma. 

Picardie térsége, ahol a temetőt felfedezték, régészeti lelőhelyek sokaságával bír. 2014-ben például itt bukkantak a szakemberek egy kerekded nőalakot ábrázoló mintegy 23 ezer éves, őskőkorszaki mészkőszoborra.

A Merovingok dinasztiája, a kora-középkori frank állam megalapítói az 5-8. században uralkodott. Néhány ebből a korból fennmaradt temetkezési helyet sikerült már feltárni, az viszont nagyon ritka, hogy teljes település temetője kerüljön elő.

Rovatok