Index Vakbarát Hírportál

Rég elveszettnek hitt atombombát találhatott egy búvár

2016. november 6., vasárnap 13:28

Különös tárgyat talált egy búvár Brit Columbia partjainál. Ufónak hitte, de később kiderült, hogy akár egy több mint 60 éve elveszett atombombáról lehet szó. A kanadai haditengerészet ki fogja vizsgálni az esetet, írja a TheGuardian

Sean Smyrichinsky a Queen Charlotte-szigeteknél található Haida Gwaii közelében búvárkodott, 80 kilométerre Brit Columbia partjaitól. Elmondása szerint csak halat akart fogni másnapra, amikor elúszott egy különös, 3,5 méteres, félbe vágott bagelre emlékeztető valami mellett. Először ufónak nézte, de később amikor körbekérdezett, hogy látta-e már valaki ezt az tárgyat, egy idős ember azt mondta neki, hogy jó eséllyel megtalált egy eltűnt bombát. 

Az első "törött nyílvessző"

A Mark IV egy amerikai nukleáris bomba típus, amit 1949-ben készítettek és 1953-ban volt használatban. Egy ilyen öttonnás töltettel zuhant le egy B36-os bombázó Brit Kolumbiában még 1950-ben. Ez volt az első Broken Arrow, azaz "törött nyílvessző", ezt a kódnevet használják az amerikai nukleáris balesetekre (korábban itt írtunk ezekről az esetekről). 

A repülő egy teszt során hibásodott meg, hat motorból három is kigyulladt. Mivel leszállni már nem volt lehetőség, ezért először kidobták a Csendes-óceán felett a bombát. Ezután a repülőt Brit Kolumbia felé irányították, hogy a legénységnek ne az óceánba kelljen katapultálnia. A bombázó végül becsapódott a hegyekbe, a 17 utasból pedig 12-t élve találtak meg. A becsapódás 80 kilométerre volt attól a ponttól, ahol Smyrichinsky búvárkodott.  A haditengerészet későbbi állítása szerint a bomba nem igazi atombomba, hanem egy ólommal töltött, ártalmatlan gyakorlóeszköz volt, más források szerint viszont TNT-vel töltötték meg a bombát.

Rovatok