Index Vakbarát Hírportál

Gyönyörű bronzkori aranyláncot találtak Angliában

2016. november 29., kedd 11:28

Csodaszép, gigantikus méretű bronzkori aranyláncot talált egy fémkereső egy angliai szántóföldön, Cambridgeshire grófságban – írja az MTI. A láncot 730 gramm tiszta aranyból készítették több mint háromezer éve.

A szakértők szerint ez az elmúlt évszázad legnagyszerűbb régészeti lelete.

A régészeti hatóságok nem hozták nyilvánosságra sem a lelet megtalálójának kilétét, sem felfedezésének pontos helyét. Csak annyit tudunk, hogy valahol a híres bronzkori angliai falutól, Must farmtól 80 kilométerre bukkantak rá.

A lánc kidolgozása nagyon hasonlít a közeli Grunty Fenben 1844-ben talált leletre. Ezt ma a Cambridge-i Egyetem régészeti múzeumában őriznek. 

A bronzkori Kelet-Angliában sok érdekes dolgot műveltek, de régóta nem találtunk olyan meglehetősen súlyos tárgyat, mint a mostani.

– idézte Neil Wilkint, a British Museum szakértőjét a Guardian.

Az aranyláncokat általában nyakláncként hordták, a hosszabbakat övként is viselték. Wilkin szerint a most talált lánc még az extra nagyméretű férfi nadrágok derékbőségénél is hosszabb. A régész elképzelhetőnek tartja, hogy akár egy törzs is kölcsönadhatta a láncot egy várandósága későbbi szakaszában lévő nőnek, hogy így biztosítsa a védelmét. Wilkins szerint az sem kizárható, hogy a tárggyal áldozati állatokat díszíthettek, mert a lánc éppen illik egy kecskére vagy egy juhra.

Rovatok