Index Vakbarát Hírportál

Miért nevezték el mellekről Velence egyik hídját?

2016. december 13., kedd 17:05

A lagúnák városát bátran nevezhetnénk a hidak városának is, hiszen nagyjából 400 kisebb-nagyobb alkotmány biztosítja, hogy lakosai és a turisták száraz lábbal is közlekedhessenek benne. Ezek közül sem méreteivel, sem formájával nem emelkedik ki a Rialto piac mögötti városrészben található hidacska, neve viszont igencsak különleges: Ponte delle Tette, azaz az eredetihez hűen fordítva a „Csöcsök hídjának” hívják.

Az biztos, hogy az elnevezés a középkorból származik, és az sem kérdés, hogy van köze a prostitúcióhoz. Ez a környék volt a középkori Velence egyik vöröslámpás negyede, amely a város tengeri hatalmának és kereskedelmi forgalmának növekedésével egyre nagyobb forgalmat bonyolított le. A hatóságok nem egyszerűen szemet hunytak az ilyen üzelmek felett, hanem gondosan szabályozták és legfőképpen adóztatták a prostituáltak tevékenységét, amelyből így a város szép bevételre tett szert.

Félresikerült erkölcsnemesítés

Azt is tudjuk, hogy az elnevezés onnan származik, hogy a hídon és környékén egy időben az „éjszakai pillangók” fedetlen keblekkel kínálták szolgáltatásaikat. Gondolhatnánk, egyszerű vevőcsalogatásról volt szó, a hatóságok pedig megtűrték a közszemérem ilyetén megsértését, de nem: valójában városi rendelet írta elő az öltözék ilyen hiányosságát valamikor a 14. század első felében.

Hogy miért? Miközben a prostitúció teljesen elfogadottnak számított, a homoszexualitást halálos bűnnek tartották a korban. Fülébe jutott viszont a városi elöljáróknak, hogy a vöröslámpás negyedben bizony nemcsak nők, hanem férfiak is kínálják magukat felajzott férfitársaiknak, mégpedig a lebukást elkerülendő, női ruhában. Azért kötelezték tehát az örömlányokat a hídon meztelen mellekkel sétálgatásra, hogy könnyen ellenőrizhető legyen, valódi nőkről van szó. Sőt egyes városvezetők állítólag abban is bíztak, hogy a női szépség ilyen felvonulása láttán a bűnös homoszexuálisok egyszerűen „jó útra térnek” pusztán attól, hogy érzékeiket elborítják az ingerek.

Nem valószínű, hogy ez akár csak egyszer is megtörtént volna, de az biztos, hogy a prostituáltak szolgálatait megfizetni nem tudó vagy túlságosan gátlásos bámészkodóknak boldog pillanatokat szerzett a Ponte delle Tette környékének meglátogatása.

Rovatok