Index Vakbarát Hírportál

Magyarok segítettek lemásolni az őstörténet Sixtus-kápolnáját

2016. december 20., kedd 14:22

Magyar szakemberek is részt vettek a híres franciaországi lascaux-i barlang újabb másolatának létrehozásában, a létesítményt a múlt héten avatta fel Francois Holland francia államfő – írja az MTI.

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A barlangot 1940-ben fedezték fel, 1963 óta viszont a turisták nem látogathatják, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, és felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját. A felbecsülhetetlen történelmi érték folyamatosan pusztulásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

1983-ban nyílt meg a barlang korábbi másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket idézte meg. A most megnyitott Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlangrendszerről. Az új másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta, 30 munkás négy éven át dolgozott rajta. Az elkészült munka 66 millió euróba került.

Az új másolat létrehozásában a Salisbury Régészeti Kft. és a Salisbury France SARL szakemberei francia és német szakértőkkel dolgoztak együtt. A vállalkozás munkatársainak köszönhetően többek között tizenkétféle ásványi pigmentet, ásványtömböket láthatnak az érdeklődők, de különböző tárgyak, például zsírmécsesek, ásványtörő mozsáralapok és pattintott kőeszközök másolatát is elkészítették az eredeti lelőhelyen gyűjtött alapanyagokból.

Rekonstruálták az őskori művészek több alkotóeszközét is, köztük rénszarvasszőr-ecsetet, pigmentfúvókákat és bőrsablont is.

Különösen izgalmas volt az őskori alkotók egykori eszközein dolgozni, igazi időutazás, melynek köszönhetően közelebbi képet kapunk a múltról

– idézi az MTI Hoffmann Józsefet, a Salisbury Kft. ügyvezetőjét.

Rovatok