Index Vakbarát Hírportál

6,5 millióért kínálják Horthy vendégkönyvét

2017. február 15., szerda 12:41

A huszadik század első feléből származó egyedülálló történelmi dokumentum bukkant fel egy magyar alapítású, nemzetközi gyűjtői oldalon. A Collectorism egyik felhasználója, bizonyos Tony Fekete február 11-én ajánlotta fel eladásra a gyűjteményében lévő 31 oldalas vendégkönyvet, ami eredetileg Horthy Miklósnak, Magyarország kormányzójának tulajdona volt.

A fekete bőrkötéses kötet közel háromszáz aláírást tartalmaz 1942 februárjától 1944 szeptemberéig bezárólag. Horthy Miklós budavári rezidenciáját felkeresők közt a korszak jól ismert magyar és külföldi politikusai, diplomaták, magas rangú katonák és arisztokraták egyaránt voltak. A nyilvántartásban a látogatók neve és lakhelye mellett a vizit időpontja is szerepel.

A Collectorism közleménye szerint a szignók egy része nehezen vagy egyáltalán nem olvasható, ezért még nincs azonosítva, ez a feladat az esetleges kutatókra vár. Érdekes feladat lenne ezek alapján feltérképezni, hogy a 2. világháború vége felé kik és milyen célból fordulhattak meg a kormányzónál a Budai Várban.

A kötetet állítólag Horthy egyik testőre menekítette ki a várból és rejtegette évekig. Úgy tudni, hogy 1956-ban csempészték ki az Egyesült Államokba, ahol a hetvenes években vásárolta meg egy magyar nő - erről hiteles közjegyzői okirat tanúskodik. A vendégkönyv a kilencvenes években került vissza Magyarországra, és akkor könyvárverésen került új tulajdonoshoz. Jelenlegi birtoklója 22 ezer dollárért, azaz 6 434 560 forintért szeretné eladni.

Rovatok