Index Vakbarát Hírportál

Óriási fáraószobor fejét túrta elő a bulldózer Egyiptomban

2017. március 10., péntek 15:33

Egyiptomi és német régészek feltártak egy óriási szobrot Kairóban. A mintegy 8 méter magas szobor valószínűleg II. Ramszesz fáraót ábrázolja.

A leleten dolgozó német-egyiptomi csoport szakértői szerint a területen valószínűleg rengeteg további, hasonlóan érdekes kincsek is rejlenek, bár ennek kimondásával nem vállalnak nagy kockázatot. Általánosan elfogadott vélekedés, hogy Egyiptomban még rengeteg értéket rejt a föld.

A szobrot Heliopoliszban, a napistennek szentelt városban fedezték föl, ahol nagyobb templomok álltak, mint a Karnak Luxorban. A görög-római időkben rombolták le az épületeket. A kimentett szobrok és más műalkotások nagy részét Alexandriába és Európába hurcolták.

Az, hogy II. Ramszeszről ilyen óriási szobor készült, nem meglepő. Korábban is taálltak ekkora, őt ábrázoló szobrot, és az egyik legnagyobb fáraó volt az ősi Egyiptom történelmében. Időszámításunk előtt 1279-től kezdődő 66 éves uralkodása alatt Szíriától a mai Szudán északi részéig terjesztette ki a birodalom határait.

Rovatok