Index Vakbarát Hírportál

Régészeti szenzáció került elő Szegednél

2017. június 20., kedd 10:54

Világraszóló aranykincs került elő Szeged határában. A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant egy arra járó civil. A helyszínen a Móra Ferenc Múzeum régészei megtalálták a leletegyüttes újabb töredékeit is – írja közleményében a múzeum.

A múzeum szerint rendkívüli leletről van szó, Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel bronzkorból származó arany lábvértet. A Móra-múzeum szakértői szerint ehhez hasonló régészeti szenzáció utoljára akkor történt Szegeden, amikor a húszas években Móra Ferenc irányításával megtalálták a nagyszéksósi aranyleletet.

Az arany lábvértet a késő bronzkorban, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe. A formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Kr.e. 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető – ami nagyjából megfeleltethető a trójai háború időszakának. Ezért, és mert a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere viselhette, a múzeum szerint a lábvért "a Kárpát-medence Akhilleuszához" tartozhatott.

Hasonló formájú bronzból készült lábvérteket az Égeikumtól egészen Franciaországig használtak a késő bronzkor időszakában. A Szeged határában előkerült darab egyik különlegessége, hogy a Dunától keletre eső vidékről eddig egyetlen hasonló tárgy sem ismert.

Rovatok