Index Vakbarát Hírportál

Már négyszáz éve tudták, hogy a jó alvás az egészséges élet titka

2017. augusztus 2., szerda 08:44

A Manchesteri Egyetem és a brit történelmi örökség megőrzését szolgáló jótékonysági szervezet, a National Trust új kutatást indított a kora újkori angolok alváshoz fűződő kapcsolatának, viselkedésének vizsgálatára. A „Miként aludtunk egykoron” címet viselő installáció a cheshire-i Little Moreton Hallban egy korabeli éjszakai szendergésen vezeti végig a látogatókat.

Az együttműködés Sasha Handley, a Manchesteri Egyetem kora újkori történelmi tanszékének docense tanulmányán alapszik, s a szerző a 16–17. századi alvásminőség és a kultúra kapcsolatát helyezte vizsgálata fókuszába.

„Elődeink minden eszközt megragadtak arra, hogy jól aludhassanak – nyilatkozta a kutató, akinek a tavalyi évben jelent meg a témáról szóló monográfiája (Sleep in Early Modern England, Yale University Press, 2016). – Úgy hitték, alvásukat meghatározott szabályok, keretek között kell tartaniuk ahhoz, hogy fizikai és szellemi egészségük hosszú távon is megmaradjon, és jótékony hatással legyen mindez a lelkükre is.

Ez az oka annak, hogy az alvásra szolgáló helyiséget alaposan kipurgálták, illatosították, esténként a nyugalmukat szolgáló gyakorlatokat végeztek – például imádkoztak –, és az éjszaka közepén a jobb oldalukról a baljukra fordultak. Így biztosították azt, hogy éjszakai nyugodalmuk a lehető legzavartalanabb legyen” – idéz fel egy-két példát az elterjedt szokások közül.

Rovatok