Index Vakbarát Hírportál

96 évesen ismerte be a D-nap hőse, hogy igazából ott sem volt

2017. augusztus 23., szerda 16:40

A normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt. A partraszállás (D-nap) 1944. június 6-án történt és rengeteg ember halálával járt. A harcokban részt vett többek között 225 Ranger, köztük George Klein, akik megmásztak 30 méter magas szirteket és Pointe du Hocnál összecsaptak a németekkel. A valóság azonban más.

Az elitkatonák érkezése, a szirt megmászása, a németek elleni harc mind megtörtént, azonban George Klein nem volt ott, hiába tüntették ki hősiességéért Bronz Csillaggal és Bíbor Szívvel is. Mindezt 96 évesen ismerte be, nem sokkal azután, hogy D-Day Overlord nevű szervezet 4000 dollárt gyűjtött neki azért, hogy illinois-i otthonából újra meglátogathassa a normandiai partokat, ahol hősként ünnepelték.

Miután visszatért az USA-ba – és néhány történésznek feltűnt, hogy  valami nem stimmelt a történetével – elmondta, hogy a hadművelet idején valójában Észak-Írországban volt, mert egy 1943-as gyakorlat során eltörte a bokáját. Pedig a sérüléséig tényleg Ranger volt, tényleg harcolt a háborúban a németekkel és tényleg megsérült a háborúban: csakhogy nem a D-napon. 

A története vélhetően azért nem szúrt szemet eddig senkinek, mert elképesztően részletesen számolt be az eseményekről, illetve azt is meg tudta magyarázni, hogy miért nem volt a neve a akkori listákon: mert az utolsó pillanatban érkezett helyettesként. Az Overlord D-Day szervezet szerint mindezek ellenére Kleinnek 

így sem kell szégyellnie azt, amit Európa felszabadításáért tett,

a hazugságot pedig vélhetően azért választotta, mert elit katonaként túlságosan nagy csalódást érzett amiatt, hogy nem vehetett részt a háború egyik legfontosabb csatájában.

Rovatok