Index Vakbarát Hírportál

Maja uralkodó sírját tárták fel

2017. szeptember 18., hétfő 14:50

A maja civilizáció egyik uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú (Waka) maja ásatási helyszínen – írja az MTI.

Az előzetes kormeghatározás szerint a nyáron feltárt sír nagyjából az időszámításunk szerinti 300-350 közti korból származik, ami azt jelenti, hogy ez az ország északnyugati részén fekvő Petén megyében valaha felfedezett legrégebbi királyi sírhely. Az eddigi feltárásokon összesen hat, az V-VII. századból származó uralkodói sírt tártak fel, bennük áldozati ajándékokkal.

David Freidel, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológiaprofesszora elmondta, hogy a klasszikus maja civilizáció idején hatalmas tisztelet övezte az elhunyt uralkodókat, akiket élő lelkekként kezeltek. Freidel 2003 óta folytat feltárási munkálatokat a helyszínen guatemalai és külföldi kollégáival.

A Tikal romvárosához közeli El Perú jelentős kereskedelmi útvonalakat tartott ellenőrzés alatt a maja civilizáció klasszikus időszakában. A Burial 80 elnevezésű sírhely az egyik legkorábbi ismert maja dinasztia, a Wak (maja nyelven százlábú) uralkodásának korai éveiből származhat.

A megtalált tárgyakon nem szerepel a sír tulajdonosának a neve, de a kutatók úgy vélik, a Wak dinasztia egyik uralkodójának, a IV. század elején élt Te' Chan Ahk királynak a maradványai kerültek elő. A szakértők találtak egy jádeköves maszkot a király arcképével, valamint a kukoricaisten egyik jellemző kiegészítőjével díszítve.

A sírban egyebek között agyagtárgyakat, jádedíszeket és egy faragott krokodilmedált találtak. Az uralkodó maradványait és néhány kiegészítőt, köztük a maszkot élénk pirosra festették. A sírt 600 után legalább egyszer felnyithatták; akkor festhették be a csontokat.

Rovatok