Index Vakbarát Hírportál

Fabergé-ezüstkéseket találtak Lengyelországban

2017. szeptember 21., csütörtök 21:44

Carl Fabergé által készített ezüstkések kerültek elő Lengyelországban, a történészek legnagyobb megdöbbenésére, akik azt hitték, hogy a kések már száz éve megsemmisültek – írja az MTI.

Az 1917-es oroszországi forradalom után a hajdani arisztokrácia és az orosz ortodox egyház vagyontárgyai köztulajdonba kerültek. A kézzel készített arany- és ezüst evőeszközöket, tányérokat és serlegeket beolvasztották. Nem kímélték az ékszertojásaival világhírűvé vált Carl Peter Fabergé több mint száz darabos ezüst étkészletét sem, amit az ötvös Szentpétervár gazdag és előkelő családja, a Kelcsek számára készített.

Kiderült, hogy a készlet két darabját nem semmisítették meg. Adam Szymanski lengyel művészettörténész és Fabergé-szakértő elmondta, hogy két halkés – egy 35 centiméteres szervírozókés és egy 21 centiméteres asztali kés – csodával határos módon megmenekült.

Szymanski szerint a két kést a Vörös Hadsereg egyik katonája mentette meg, aki fizetségként kapta meg őket 1918-ban, amiért segített beolvasztani a neogótikus étkészlet többi darabját. A katona 1921-ben egy lengyel orvosnak adta el a késeket, amelyek hollétéről nincsenek pontos részletek a háború utáni évekből. Csak annyit tudni, hogy egy család tulajdonában voltak.

Felkapaszkodástól a forradalomig

A kések története 1900-ig nyúlik vissza. A Szentpéterváron élő Barbara Kelcs-Bazanova férjhez menetele előtt busás vagyont örökölt. Ekkor rendelte meg a 100 darabos étkészletet Fabergétől. Bár férje nemesi származású volt, az asszony nem, és eltökélt szándéka volt, hogy feljebb jusson a társadalmi ranglétrán. A 32 fős étkészlettel a Kelcs-kúria neogótikus ebédlőjébe meghívott vendégeit akarta elkápráztatni.

Szymanski szerint a kések eredetiségét a rajtuk lévő K betű – ugyanilyen díszítette a Kelcs család ebédlőjét is –, a Fabergé-pecsét, valamint egy 1902-es fotográfia is bizonyítja. Barbara Kelcs 1905-ben elvált és Moszkvába költözött, ahová rövidesen az étkészlet is követte. A forradalom után az ezüstöt elkobozták és megsemmisítették.

A kések 2016-ban kerültek új tulajdonoshoz, egy lengyel gyűjtőhöz. Miután a gyűjtő rájött, hogy egy Fabergé-étkészlet darabjaira tett szert, egy banki széfbe helyezte a kincseket. Egy amerikai gyűjtő 1,2 millió dollárt ajánlott a késekért, amik egy orosz gyűjtő érdeklődését is felkeltették.

Rovatok