Index Vakbarát Hírportál

Hamis Nobel-díjat akartak elárverezni

2017. december 7., csütörtök 10:10

Lefújta Theodor Mommsen német történész irodalmi Nobel-díjának aukcióját szerdán a dallasi Heritage Auctions aukciósház, mivel a marbachi Német Irodalmi Archívum (DLA) szerint az aranymedál hamisítvány. Az intézmény közlése szerint a 6,5 centiméteres, 200 gramm súlyú eredeti medál 14 éve az archívum klimatizált raktárában található, miután a Mommsen család a DLA-nak ajándékozta – írja az MTI a Südkurier című német lap cikkére hivatkozva.

A Heritage Auctions november végén jelentette be, hogy január 6-án, New York-ban elárverezik az aranymedált, amelynek árát előzetesen 400 ezer dollárra (106,5 millió forintra) becsülte. A medál igazi különlegesség. Theodor Mommsen (1817-1903) azon kevés szakkönyvírók egyike, aki bekerülhetett az irodalmi Nobel-díjasok közé. Ráadásul A rómaiak története című többkötetes művéért 1902-ben a világon másodikként kapott irodalmi Nobel-díjat.

Az aukciósház oldalán bemutatott medálon lévő kép nem egyezik azzal, amely egy 2002-ben megjelent Mommsen-biográfiában szerepel, illetve amely látható a DLA raktárában lévő aranymedálon is. A Marbachban őrzött aranyérméről az archívum munkatársa fotót is küldött az aggódó leszármazottaknak.

"Ez a történet hihetetlen. A Mommsen családot mélyen lesújtja az az arcátlanság, hogy éppen Theodor Mommsen születésének 200. évfordulóján egy nyilvánvalóan hamisított medált akartak piacra dobni" – mondta Peter Mommsen, a történész dédunokája.

Az eredeti medált Theodor Mommsen lánya hagyta fiára, tőle örökölte meg Peter Mommsen, aki nem kívánta otthonában őrizni az értékes kitüntetést, ezért adományozta a DLA-nak.

Rovatok