Index Vakbarát Hírportál

A világ leghíresebb női pilótájának maradványait találhatták meg

2018. március 8., csütörtök 13:36

Amelia Earthart, a bő 80 éve eltűnt legendás pilótanő maradványait azonosíthatta egy amerikai antropológus egy csendes-óceáni szigeten talált csontok vizsgálata során – írja a USA Today.

Amíg nem kerül elő döntő bizonyíték arra, hogy a maradványok nem Amelia Earhartéi, a legmeggyőzőbb lehetőség az, hogy azok az övéi

mondta Richard Jantz, a Tennessee Egyetem kutatója, aki szerint a közel 80 éve megtalált csontok "jobban hasonlítanak Earhartra, mint egy nagy referenciaminta egyéneinek 99 százaléka".

Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben – öt évvel Charles Lindbergh után – egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. 1937 júniusában fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed Electra gépével, Fred Noonan navigátor társaságában Miamiból indult útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceánon át vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

Earhart és navigátora 1937. július 2-án éjfélkor indult útnak a Pápuától négyezer kilométerre fekvő Howland-sziget felé. A tengeren két kivilágított amerikai hajó szolgált nekik útjelzőként, a szigetnél pedig egy harmadik hajó horgonyzott, hogy rádión navigálja őket. A felhős ég miatt azonban nem tudtak a csillagok alapján tájékozódni. Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később pedig arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte útirányukról, ezután a kapcsolat megszakadt.

80 éve kutatják a sorsát

Earhartot és navigátorát 1939-ben nyilvánították halottá. Azóta számos, nagyrészt sikertelen expedíció indult már az eltűnésük rejtélyének felderítésére. Az utóbbi években érkezett már hír arról is, hogy a gépük egy darabját azonosíthatták, vagy éppen régi fotók alapján a haláluk helyét.

A pilótanő sorsáról több elmélet is született. Az egyik szerint a Pápua Új-Guineától keletre fekvő Nikumaroro szigetén landolt és halt meg. 1940-ben egy kutatócsapat emberi csontokat talált Nikumarorón. Ezekről egy fidzsi-szigeteki orvos, D.W. Hoodless akkoriban megállapította, hogy egy férfi maradványai. Bár maguk a csontok azóta elvesztek, Richard Jantz újra elővette és elemezte a róluk készült akkori méréseket, és megállapította:

a csontok nemcsak, hogy egy nőhöz, hanem egyenesen Earharthoz tartozhatnak.

A Forensic Anthropology szaklapban megjelent tanulmányban Jantz összehasonlította a csontok adatait az Earhart fotói és ruhái alapján készített becslésekkel, és olyan erős egyezéseket talált, amelyet alapján szerinte kijelenthető, hogy a pilótanő maradványairól van szó. Az orvos hibás megállapítását pedig annak tudja be, hogy akkoriban az antropológiai vizsgálatok még igen fejletlenek voltak.

Rovatok