Index Vakbarát Hírportál

Egyre több titkot tár fel az Orloj felújítása

2018. június 12., kedd 16:44

Néhány, valószínűleg több száz éves, kisebb állatfigurát és a 20. század negyvenes éveiből származó üzenetet találtak a prágai Óvárosi városháza toronyórájának, a híres Orlojnak a felújításakor – írja az MTI.

Mindig, amikor azt gondoljuk, már mindent tudunk a prágai Óvárosi városházáról, kiderül, hogy ez még sincs így, és újabb leletekre bukkanunk. Az Orloj mostani felújításakor egy hetven éve elrejtett levelet és korabeli újságokat találtunk. A levelet Vojtech Sucharda szobrász írta, aki a második világháború után az Orloj fafiguráinak a felújításával és a tönkrement szobrok másolatainak elkészítésével volt megbízva

– mondta Jan Wolf, az önkormányzat kultúráért felelős képviselője.

A levél és az újságok Szent Tamás apostol szobrában voltak elrejtve, röntgen segítségével találtak rájuk. A kutatóknak ugyanis gyanús volt, hogy ez a szobor könnyebb volt, mint a többi apostolé. A röntgen kimutatta, hogy a szobor belsejében üreg van, abban pedig egy alumíniumtok, amely a levelet és az újságokat rejtette. Levelében a szobrász csalódásának adott hangot, hogy az Orlojon azok a szobrok is megmaradtak, amelyeket ugyan fontos emberek ajándékoztak a városnak, de nem kapcsolódnak Prágához. Sucharda a problémáról egy mesét is írt, amely szintén megtalálható a rejtekhelyen.

Az óra naptárát körülölelő üregekben és rejtekhelyeken néhány kőszobrocskát is találtak, amelyek állatokat – például kutyát vagy baglyot – ábrázolnak, és az első elemzések szerint a 15. század elejéről származhatnak. A szakértők egyelőre többet nem tudnak.

A mostani felújítás alatt ismét megpróbáltak rátalálni arra a titkos rejtekhelyre, amelyről a múltban több dokumentumban is szó esett, de ezúttal is sikertelenül.

Már tavaly ősszel sikerült megtalálni azokat a dokumentumokat tartalmazó fémdobozokat, amelyeket 1949-ben és 1984-ben helyeztek el ott a torony felújítói. Bár a megtalált dokumentumok többsége dicsérte a korabeli kommunista rendszert, az 1949-ből származó dobozban volt egy 1948-ban keltezett levél is, amelyben a toronyfelújításon dolgozó munkások az új rendszert bírálták.

Prága szimbóluma

Az Óvárosi városháza tornyát legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben újították fel. Prága egyik leglátogatottabb műemlékét évente 700 ezer ember keresi fel. A torony felső karzatáról gyönyörű kilátás nyílik a városra, különösen a történelmi központra.

Az Óvárosi városháza tornyának mostani felújítása 2017 áprilisában kezdődött, a híres toronyóra egyes darabjai pedig jelenleg műhelyekben vannak. Az óra várhatóan szeptember elején lesz újra látható a tornyon.

A mostani felújítás költségeit 46 millió koronára (529 millió forintra) tervezték. Az Óvárosi városháza teljes felújításának befejezését a nyár végére várható, bár szakértők szerint számolni kell azzal, hogy a javítások elhúzódhatnak. Petr Skála, az Orloj órásmestere és kezelője szerint a megnyitás legutolsó lehetséges napja 2018. október 28., Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója.

Az óvárosi városháza tornyának külső falán elhelyezett csillagászati óra, az Orloj első változata 1410-ben készült, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során. A pontos idő mellett a napokat, a hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja a 15. század elején Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász által készített szerkezet.

Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó akkor bosszúból állítólag leállította a szerkezetet.

Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.

Rovatok