Index Vakbarát Hírportál

Hatezer éves leletekre bukkantak Zalában

2018. június 19., kedd 10:37

Öt régészeti korszak leleteit tárták fel az épülő M76-os gyorsforgalmi út zalai nyomvonalán végzett ásatásokon. Eke István, a Göcseji Múzeum ásatásvezető régésze szerint a Keszthely-Fenékpuszta lelőhelyen talált legkorábbi, rézkorból származó leletek csaknem 6000 évesek.

A kutatást a nyomvonal teljes szélességében, majdnem 3 hektáros területen végzik. A próbafeltárást tavaly nyáron végezték, a terület teljes feltárása 2017 végén kezdődött.

A legkorábbi, 6000 éves leletek a középső rézkorból, régészeti korszak szerint a Balaton-Lasinja kultúra időszakából maradtak fenn. A feltárási területen edénytöredékeket, pattintott és csiszolt kőből készült szerszámokat, állatcsontból készült eszközöket és rengeteg állatcsontot találtak.

A lelőhely nyugati részén felfedezték egy kora vaskori, a hallstatti kultúra időszakából származó település nyomait: a házakat, illetve a hozzájuk tartozó élelmiszer-tároló vermeket. A 2500 éves edények töredékei mellett bronzból készült tárgyakra, ékszerekre, fegyverekre, használati eszközökre bukkantak. Két áldozati gödörből nagy mennyiségű edénytöredék és szarvasagancs került elő. Eke István szerint valószínűleg egy rítus vagy vallási szertartás része volt, hogy az ünnepség után a teljes lakomakészletet gödrökben helyezik el és nem használják fel újra.

A feltárás területén talált a 2200-2300 évvel ezelőtti leletek a kelta korból maradtak fenn. Magyarország területén 400 éven át éltek kelták; az M76-os nyomvonalán végzett ásatásokon egy kelta település objektumait is megtalálták. Az ásatáson természetesen római kori leleteket is találtak. Eke szerint ez nem meglepő, mivel alig egy kilométerre állt a fenékpusztai római erőd, amit már több mint száz éve folyamatosan kutatnak.

A feltárási terület keleti részén talált leletek a középkorhoz, a XIV-XVI. századhoz kapcsolódnak. A feltárt házak és objektumok a középkori oklevelekben is említett Fenék település építményei voltak. A falu valószínűleg a török korban pusztult el, nevét megőrizte az emlékezet, a környező területet Fenékpusztának hívják.

A teljes feltárási területet fémkeresővel is átvizsgálták. A talaj szántott rétegéből kora vaskori bronztárgyak, fibulák, bronztőrök, római és népvándorláskori, valamint középkori ékszerek, fibulák, gyűrűk, övveretek és érmék kerültek elő.

A fenékpusztai lelőhelyen talált kerámialeleteket és az állatcsontokat a Göcseji Múzeumban restaurálják. A fémleleteket a keszthelyi Balatoni Múzeum restaurátora tisztítja és konzerválja. A leletek a keszthelyi Balatoni Múzeum gyűjteményébe kerülnek és a tervek szerint Zalaegerszegen és Keszthelyen időszaki kiállításon mutatják majd be.

(MTI)

Rovatok