Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik Luther Márton zsidóellenes levelét

2018. július 10., kedd 13:15

Árverésre kínálják Luther Márton 500 éve írt levelét, amelyben a zsidókra az "ördög megtestesítőiként" utal. A Luther-kutatók viszont óva intenek attól, hogy a reformáció atyját antiszemitának tartsuk – írja az MTI.

Az írást elveszettnek hitték egészen 1914-ig, amikor felfedezték egy német báró a magángyűjteményében. A kétoldalas levél értékét előzetesen 300 ezer dollárra (82,7 millió forintra) becsüli a bostoni RR Auction, ahol szerdán árverezik el a dokumentumot. A bőrtokban lévő levelet valószínűleg egy múzeumnak vagy magángyűjtőnek adják el, aki gondoskodni tud arról, hogy jó állapotban maradjon – mondta Robert Livingston, az aukciósház vezetője.

Luther Márton tárgyai nem gyakran kerülnek aukciókra, ez pedig egy hihetetlenül jó formában lévő levél ahhoz képest, hogy 500 éves

– mondta Livingston.

A levél 1543 szeptembere körül íródott a berlini Szent Miklós-templom egyik vezetőjének, aki arra kérte Luthert, magyarázzon meg néhány bibliai szakaszt, Luther egykori barátja, Johann Agricola ugyanis azokkal a részekkel indokolta, miért érdemelnek pozitív bánásmódot a zsidók, akik akkoriban a mai Németország területén éltek. Válaszlevelében Luther azt írja Georg Buchholzernek, hogy jól tette, amiért a zsidók ellen prédikált, tegyen úgy a továbbiakban is, és hagyja figyelmen kívül Agricolát, aki Luther szerint megrögzött hazudozó.

Mert ezek a zsidók nem zsidók, hanem az ördög megtestesítői, akik átkozzák a mi Urunkat

– írta a válaszlevelében Luther.

Nem úgy értette

Luther korábban szimpatizált a zsidókkal amiatt, ahogyan a korabeli keresztény egyház bánt velük – mondta Eric Metaxas, a 2017-ben megjelent Martin Luther című könyv szerzője. Metaxas szerint, nem kétséges, hogy Luthernek erős negatív érzései alakultak ki a zsidókkal szemben későbbi élete során, amikor házsártos és beteg volt, a szakértő azonban óva int attól, hogy bárki egyenlőségjelet tegyen a 16. századi és a 20. századi antiszemitizmus közé.

Mi nem azt értjük alatta, amit Luther értett

– mondta.

Lutherben csalódást keltett, hogy a zsidók nem tértek át az általa megreformált kereszténységre. "Élete későbbi időszakában, miután a keresztény hitet az általa helyesnek tartott módon újraértelmezte, elszomorította és elbátortalanította, hogy kora zsidói nem fogadták el a kegyelem Jézuson keresztül kapott ajándékát" – mondta Metaxas.

Európában hosszú történelme van a zsidókkal szembeni rossz bánásmódnak – mondta Christopher Boyd Brown, a Bostoni Egyetem kutatója, aki szerint Luther szerepet játszott ebben.

A judaizmussal szembeni kritikája azonban a Szentírások olvasatának teológiai nézeteltéréseiből fakadt, nem faji eredetű volt.

– mondta Brown, aki szerint Luther elítélte azokat a középkori keresztény vádakat, amelyek szerint Jézus haláláért a zsidók felelnek, és az erőszakmentes vallásos tolerancia szószólója volt.

Luther Márton (1483-1546) német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció elindítója 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezekkel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására. Ezt a dátumot tartják számon a reformáció és a protestantizmus kezdeteként.

Rovatok