Index Vakbarát Hírportál

Ékszerekkel teli sírt tártak fel Görögországban

2018. július 24., kedd 10:30

Egy nagyjából 1800 éve elhunyt, arany ékszereivel együtt eltemetett nemes nő kiváló állapotban fennmaradt sírját fedezték fel helyi régészek a görögországi Szikinosz szigetén. A sírfelirat szerint az előkelő nő neve Neko volt.

A sírhelyet egy ritka római kori mauzóleum alagsorában tárták fel. A síremlékül szolgáló díszes építményt később bizánci templommá és kolostorrá alakították.

A régészek arany csuklópántokat, gyűrűket, egy hosszú aranyláncot, egy női alakot ábrázoló ékkövet, üveg- és fémedényeket, valamint az elhunyt ruhájának darabjait találták a sírban. A szakemberek szerint a Kükládokhoz tartozó apró szigeten álló, jó állapotban fennmaradt mauzóleumot valószínűleg a sírhely védelmére építették.

Neko sírja valószínűleg azért vészelte át szinte érintetlenül az elmúlt évszázadokat - a sírrablók és az épület különböző funkciói ellenére -, mert az alagsor egy rejtett zugában helyezkedett el. A régészek szerint Neko valahogy kötődött a szigethez, de még nem tudni, hogy Szikinoszról származott-e. A kutatók a jövőben igyekeznek minél többet kideríteni az asszonyról.

(MTI)

Rovatok