Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön a világháború, de meglepetés nem érhet minket!

2014.08.01. 16:58

Küszöbön a világháború, de meglepetés nem érhet minket! • Oroszország és Németország is mozgósít, ez hadiállapot • Pétervár lesz a felelős minden csepp kiontott vérért. 100 éves hírek.

Küszöbön a világháború

A világtörténelem félszázad óta leg­nagyobb eseménye következett be a mai napon: a király elrendelte az összes szá­razföldi és tengeri haderők, a honvéd­ség és a népfölkelés általános mozgósí­tását. Miután előzetesen már Oroszor­szág és Németország is ugyanily intéz­kedéseket tett, nyolc-tiz napon belül Európában tiz millió katona fog fegy­verben állani.

A tárgyalások még folynak, a világ­háború még csak fenyegető árnyék. Általános mozgósításunk és a német birodalomban proklamált hadi állapot logikus válasz Oroszország mozgósítására. Á célunk nem támadás, hanem a monarkia hatá­rainak elengedhetetlen védelme. Az orosz határon tornyosuló szuronyerdő­vel szemben ott áll a miénk, számra, erőre, harci készségre Németországéval együtt hatalmasabb és félelmesebb, mint az övé. Meglepetés nem érhet bennün­ket! Tovább... (Pesti Napló)

A német mozgósítás: hadiállapot

Pétervárról ma a német nagykövettől az a hír érkezett, hogy az orosz hadsereg és flotta általános mozgósítása elrendeltetett. Erre Vilmos császár elrendelte a fenyegető háborús veszély állapotát. A császár ma Berlinbe költözött. Tovább... (Népszava)

Az orosz csóva

Ebben a történelmi órában megállunk emelt fővel, tiszta lelkiismerettel, szent elhatározások tüzével a szivünkben. A katasztrófák, melyek egy világháború nyomán ólálkodnak, még ott leselkednek valahol a jövendő méhében. Még nincs szétdúlva Európa mappája, még alusznak a könnyek az édes anyák szivében. De minden elkövetkező katasztrófa, minden kitörni készülő könny, minden kioltásra rendelt vér vádolva tör Oroszország felé. Egy világ érzése lázad fel az ellen, hogy Oroszország a bűnös Szerbia kedvéért csóvát dob az európai lőportoronyba. Tovább... (Pesti Hírlap)

Egy kirándulás Kodak nélkül kárbaveszett szabadság

(hirdetés)

Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Rovatok