Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön a világháború, de meglepetés nem érhet minket!

2014.08.01. 16:58

Küszöbön a világháború, de meglepetés nem érhet minket! • Oroszország és Németország is mozgósít, ez hadiállapot • Pétervár lesz a felelős minden csepp kiontott vérért. 100 éves hírek.

Küszöbön a világháború

A világtörténelem félszázad óta leg­nagyobb eseménye következett be a mai napon: a király elrendelte az összes szá­razföldi és tengeri haderők, a honvéd­ség és a népfölkelés általános mozgósí­tását. Miután előzetesen már Oroszor­szág és Németország is ugyanily intéz­kedéseket tett, nyolc-tiz napon belül Európában tiz millió katona fog fegy­verben állani.

A tárgyalások még folynak, a világ­háború még csak fenyegető árnyék. Általános mozgósításunk és a német birodalomban proklamált hadi állapot logikus válasz Oroszország mozgósítására. Á célunk nem támadás, hanem a monarkia hatá­rainak elengedhetetlen védelme. Az orosz határon tornyosuló szuronyerdő­vel szemben ott áll a miénk, számra, erőre, harci készségre Németországéval együtt hatalmasabb és félelmesebb, mint az övé. Meglepetés nem érhet bennün­ket! Tovább... (Pesti Napló)

A német mozgósítás: hadiállapot

Pétervárról ma a német nagykövettől az a hír érkezett, hogy az orosz hadsereg és flotta általános mozgósítása elrendeltetett. Erre Vilmos császár elrendelte a fenyegető háborús veszély állapotát. A császár ma Berlinbe költözött. Tovább... (Népszava)

Az orosz csóva

Ebben a történelmi órában megállunk emelt fővel, tiszta lelkiismerettel, szent elhatározások tüzével a szivünkben. A katasztrófák, melyek egy világháború nyomán ólálkodnak, még ott leselkednek valahol a jövendő méhében. Még nincs szétdúlva Európa mappája, még alusznak a könnyek az édes anyák szivében. De minden elkövetkező katasztrófa, minden kitörni készülő könny, minden kioltásra rendelt vér vádolva tör Oroszország felé. Egy világ érzése lázad fel az ellen, hogy Oroszország a bűnös Szerbia kedvéért csóvát dob az európai lőportoronyba. Tovább... (Pesti Hírlap)

Egy kirándulás Kodak nélkül kárbaveszett szabadság

(hirdetés)

Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok