Index Vakbarát Hírportál

Összeütközött két műhold

2009. február 12., csütörtök 11:02

Egy orosz és egy amerikai szatellit ütközött a közelmúltban. A roncsok veszélyeztetik a többi műholdat, a Hubble-t, sőt, még a Nemzetközi Űrállomás is bajba kerülhet. Erre azonban kicsi az esély.

A napokban összeütközött két műhold. Az esetre Szibéria fölött 800 kilométerrel került sor az AP hírügynökség jelentése szerint.

„Tudtuk, hogy megtörténhet”, kommentálta a hírt a Johnson Space Center kutatója, Mark Matney, ugyanakkor kiderült az is, hogy eddig sikerült elkerülni a hasonló találkozásokat.

Veszély

Az egyik áldozat az 560 kilogrammos Iridium kommunikációs műhold volt, amit még 1997-ben bocsátottak fel. A baleset másik résztvevője az egytonnás orosz szatellit volt, ami 1993 óta keringett, azonban már jó ideje üzemen kívül volt, ennek megfelelően irányítani sem lehetett. Nem csoda, hogy a NASA az oroszokat hibáztatja.

Arról még mindig nincsenek pontos információk, hogy a műholdak hány darabra törtek a baleset után, és azt sem lehet teljesen kizárni, hogy jelentenek-e veszélyt a Nemzetközi Űrállomásra, ami valahol félúton kering a Föld és a roncsok között. Éppen ezért elképzelhető, hogy az űrsikló tervezett startját is tovább halasztják. A baleset azonban inkább a szintén magasan keringő Hubble-t és a többi kommunikációs műholdat veszélyezteti.

Tapasztalatból mindenesetre nincs sok: eddig négyszer fordult elő, hogy különböző ember alkotta szerkezetek találkoztak az űrben, de most először karambolozott két nagyobb műhold. Pedig mindez sokszor a szerencsén is múlik. Jelenleg 17 ezer tárgy kerül a Föld körül, ezeket a hadsereg által üzemeltetett U.S. Space Surveillance Network tartja számon.

Rovatok