Index Vakbarát Hírportál

A marsi szelek letakarították a Spiritet

2009. február 18., szerda 10:30 | aznap frissítve

Néhány napja nagyobb mennyiségű port fújtak le a marsi szelek a Spirit Mars-járó napelemtábláiról, így a jármű hatékonyabban folytathatja küldetését.

A vörös bolygó felszínén kutakodó robotjárművek számára általában problémákat okoz a marsi szél időszakos felerősödése. Ilyenkor rendkívül sok por kerül a légkörbe, melyből jócskán szokott jutni a Mars-járók napelemtábláira is. A por leárnyékolja a paneleket az energiaforrásként szolgáló napfény elől. A legutóbbi, novemberben lezajlott nagy marsi porvihar hatására a Spirit Mars-járó csaknem teljesen működésképtelenné vált, de a biztonsági intézkedéseknek és a javuló időjárásnak köszönhetően folytathatta küldetését - írja a hirek.csillagaszat.hu.

Mintegy tíz nappal ezelőtt újabb pozitív változások következtek be a jármű életében. Egy erősebb széllökés-sorozat ugyanis lefújta a napelemtáblákra rakódott por egy részét, megnövelve az elnyelhető napsugárzás, és így a jármű által felhasználható energia mennyiségét. Bár a változás első hallásra nem tűnik túl nagynak (a szélvihar előtt a napfény 25, míg azóta 28 százaléka éri el a napelemcellákat), a hasznosítható energia szempontjából mégis annak tekinthető.

A rover alapszintű működéséhez (álló helyzet, a legfontosabb funkciók és a kommunikáció működtetése) napi 180 wattóra energiára van szükség (ez megfelel egy három óráig világító, 60 wattos izzó energiafelhasználásának). A február eleji szélerősödés előtt a Spirit napi 210 wattórányi energiával gazdálkodhatott, azaz 30 wattóra jutott minden egyéb jellegű tevékenységre (mozgás, manőverezés, műszerek használata, és így tovább). A február 6-i adatok alapján a Mars-járó jelenleg 240 wattórányi energiát tud felhasználni naponta, azaz szabad energiakapacitása a duplájára (30-ról 60 wattórára) nőtt. Az utóbbi hetekben elérhető, legfeljebb 50 perces haladás helyett így most már napi másfél órányi menetidővel számolhatnak a szakemberek. A NASA irányítóközpontjában már ki is jelölték a következő feladatot a Spirit számára: a járműre több tudományos vizsgálat elvégzése vár a Home Plate nevű fennsíkon.

Hasonló jellegű portalanításon már korábban is átesett a Spirit: 2007 júniusában szintén nagy mennyiségű por fújódott le a napelemtáblákról, ám néhány hét múlva egy újabb szélvihar miatt ismét beporosodtak a panelek.

Eközben a Spirit ikertestvére, az Opportunity is dolgozik: a jármű február 10-én 136 métert haladt, ezzel már több mint 14, a Mars felszínén megtett kilométernél tart (ebből a Mars-járó tavaly augusztusi kimászása a Victoria-kráterből csaknem 2,5 kilométert tesz ki). A két rover az űrkutatás legkitartóbb eszközei közé tartozik, hiszen eredeti, három hónaposra tervezett programja már több mint öt éve tart.

Rovatok