Index Vakbarát Hírportál

Óriás röntgenkezet fotózott a Chandra

2009. április 7., kedd 18:17

A Chandra űrtávcső felvételt készített egy nagyon fiatal pulzár által gerjesztett ködről, ami határozottan emberi kézre emlékeztet.

A mintegy 150 fényév méretű köd gerjesztéséért és különös alakjáért egy fiatal objektum, a PSR B1509-58 katalógusjelű pulzár (erős mágneses térrel rendelkező neutroncsillag) a felelős. Korát 1700 évre becsülik, a Földtől körülbelül 17 ezer fényévre található a Körző csillagképben.

Neutroncsillag akkor keletkezik, amikor egy nagy tömegű csillag magja szupernóva-robbanás közben összeroskad. Nagy tömegükhöz igen kicsi, mindössze néhány kilométeres méret társul. Emiatt tengely körüli forgásuk nagyon gyors, a PSR B1509-58 például minden másodpercben 7 fordulatot tesz meg. Felszínükön a mágneses térerősség óriási, becslések szerint elérheti a földi térerősség 15 ezer milliárdszorosát is – írja a hirek.csillagaszat.hu.

A gyors forgás és az erős mágneses tér miatt a PSR B1509-58 egyike a Tejútrendszer legnagyobb energiát felszabadító dinamóinak. A mágneses erővonalak mentén ugyanis nagy sebességre gyorsított elektronok és ionok mozognak kifele, melyek a környező, szintén erősen mágneses ködben elektromágneses sugárzás formájában elvesztik energiájuk nagy részét. A köd legbelső részén a pulzárt egy halvány kör övezi, ami egyben jelzi azt a helyet is, ahol az elektron- és ionszél hirtelen lelassul a táguló köddel történő kölcsönhatás következtében. Hasonló viselkedés figyelhető meg a Rák-köd esetében is, annak mérete azonban 15-ször kisebb, mint a PSR B1509-58 körüli gázködé. Az ujjakhoz hasonlító, északi irányba kinyúló struktúrák nagyenergiájú részecskéi az RCW 89 katalógusjelű szomszédos gázfelhő anyagcsomóit gerjesztik, és késztetik fénylésre a röntgentartományban (narancssárga és vörös foltok jobbra fent). Ezen a területen a hőmérséklet is változik az anyagcsomók alkotta gyűrű mentén, ami azt sugallja, hogy a pulzár forgástengelye precessziós mozgást végez, és ennek következtében a nagyenergiájú részecskék árama periodikusan végigsöpör a gyűrű mentén.

Rovatok