Index Vakbarát Hírportál

Apróbb sérülések az Atlantis védőpajzsán

2009. május 12., kedd 21:26

Csak az indításkor keletkezett törmelék karcolta végig az Atlantis űrrepülő hővédőpajzsát, erre jutottak a repülésirányítók, miután a legénység jelezte: megsérült a kerámiaborítás. Biztos, ami biztos, készen áll egy mentőrepülő.

Az Atlantis legénysége apró sérüléseket fedezett fel az amerikai űrrepülőgép hővédő pajzsán, nevezetesen négy-öt hővédő csempe (kerámialap) megsérült azon a szakaszon, ahol a jobboldali szárny a géptörzshöz csatlakozik. A repülésirányítók szerint valószínűleg az indításkor keletkezett törmelék okozta karcolásokat.

Az Atlantis hétfőn indult el a Hubble űrteleszkóphoz vezető útjára. Az asztronauták új televíziós kamerákat és fényképezőgépeket, napelemeket és giroszkópokat szerelnek fel az űrteleszkópra, és megkísérlik több elromlott tudományos eszközének a megjavítását. A cél az, hogy e kiegészítésekkel és javításokkal még legalább öt évig működőképes legyen a Föld körüli pályára helyezett megfigyelőállomás, amely jelentősen megváltoztatta a tudósok felfogását a világegyetemről.

Egy másik űrrepülőgép, az Endeavour készenlétben áll, hogy szükség esetén mentőakciót hajtson végre, ha baj érné az Atlantist. A jelenlegi küldetés ugyanis a szokásosnál több kockázatot rejt magában.

Rovatok